• Головна
  • Новини
  • УГКЦ сьогодні хоче бути не об’єктом, а суб’єктом діалогу між Римським Престолом та Московським Патріархатом...

УГКЦ сьогодні хоче бути не об’єктом, а суб’єктом діалогу між Римським Престолом та Московським Патріархатом

28.03.2011, 11:58

Новообраний Глава УГКЦ владика Свяитослав (Шевчук) визнав, що консультації, які тривають між Римським Престолом та Московським Патріархатом стосовно перспектив УГКЦ є природними і зрозумілими. У той самий час Глава Церкви підкреслив, що УГКЦ повинна правильно позиціонуватися у всіх тих процесах, які діються.

Новообраний Глава УГКЦ владика Святослав (Шевчук) визнав, що консультації, які тривають між Римським Престолом та Московським Патріархатом стосовно перспектив УГКЦ є природними і зрозумілими. У той самий час Глава Церкви підкреслив, що УГКЦ повинна правильно позиціонуватися у всіх тих процесах, які діються.

«Найперше ми будемо завжди хотіти бути учасниками таких процесів, щоб коли, наприклад, мова йде про нас, ми були не об’єктами, а суб’єктами такого діалогу», – зазначив новий Глава УГКЦ в інтерв’ю радіо «Свобода».

Довідка РІСУ: Однією з головних перешкод для нормалізації стосунків між Ватиканом та Москвою, як наголошують в РПЦ, є ситуація у Західній Україні, де греко-католики «займаються прозелітизмом» на їх канонічній території. Так, голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Іларіон неодноразово заявляв, що «головною перешкодою для зустрічі Патріарха Московського і Всія Русі з Папою Римським є ситуація з греко-католиками». Він мотивує це тим, що нібито 500 православних парафій на заході України були передані УГКЦ.

В УГКЦ такі твердження спростовують і наголошують, що цій Церкві лише повертають ті храми і парафії, які 1946 року у неї забрав більшовицький режим. Тоді, 1946 року, радянський уряд за наказом Сталіна вирішив ліквідувати УГКЦ. Для цього організували і провели псевдособор, де було інсценізовано діяльність ініціативної групи, яка нібито запропонувала відректися від Берестейської унії і повернутися до лона «матірної» Російської Православної Церкви. На той час провід УГКЦ та сотні священиків вже були заслані в тюрми та Сибір. Саме тоді храми УГКЦ й було передано Московському Патріархату. Тому, як стверджують в УГКЦ, сьогодні легальна пастирська діяльність цієї Церкви у своїх храмах – це не прозелітизм, а відновлення історичної справедливості.