У парафіях УГКЦ моляться за єдність християн

23.01.2011, 13:57
У парафіях УГКЦ моляться за єдність християн - фото 1

На заклик Патріарха Любомира у всіх парафіях греко-католики моляться за єдність і розважають про життя християн Єрусалиму часів нерозділеної Церкви. Таким чином вірні УГКЦ приєдналися до Тижня молитов за єдність християн, що традиційно триває у всьому світі з 17 до 25 січня.

exklusiv.gifЄдність_християн.jpgНа заклик Патріарха Любомира у всіх парафіях греко-католики моляться за єдність і розважають про життя християн Єрусалиму часів нерозділеної Церкви. Таким чином вірні УГКЦ приєдналися до Тижня молитов за єдність християн, що традиційно триває у всьому світі з 17 до 25 січня.

Головною темою розважання і гаслом цього екуменічного Тижня стали слова із Дій апостолів, які запропонували православні християни з Єрусалиму: “Вони постійно перебували в апостольській науці та спільності, на ламанні хліба” (Дії 2.42). “Ця тема повинна звернути увагу на час першої Церкви у Єрусалимі — час, коли Церква була єдиною. Також вона має звернути нашу увагу на чотири колони-стовпи життя Церкви і її єдності на початку існування. Це є наука апостолів, спільнота, євхаристія і молитва”, — прокоментував кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу один із відповідальних за проведення тижня молитов, отець-доктор Володимир Гринда із Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

На кожний із восьми днів Тижня молитов, як розповівсвященик, приготовані читання Святого Письма, розважання і молитва, кожен день має свою тему для розважань. Теми зокрема такі: Перша Апостольська Церква у Єрусалимі; Багато членів в одному містичному Тілі Христовому; Перебування у науці апостольській об’єднає нас; Різність наших обрядів, традицій виражає нашу єдність між собою у Христі; Служіння Євхаристії у надії; Уповноваження до дій у молитві; Жива віра у воскресіння; Покликані до служби об’єднання.

“Оскільки це екуменічна молитва, то рекомендовано, щоб парохи, якщо це не викличе непорозумінь серед прихожан, кликали на спільну молитву і священиків з інших Церков, що є на території їхніх парафій. Особливо на тих парафіях, в яких існували чи існують протиріччя з іншими конфесіями”, — відповів о. Володимир на запитання кореспондента РІСУ про те, чи існують особливості проведення Тижня молитов за єдність християн, якщо, наприклад, греко-католицька парафія діє на однійтериторії з парафією іншої конфесії.

До речі, Всесвітній екуменічний тиждень відбувається уже 43-й раз, а в Україні його проводять уп’яте.

“Під час цієї восьмиденної подорожі християни Єрусалиму запрошують усіх до проповідування і свідчення про те, що таке єдність в її найповнішому сенсі: вірність науці апостолів, спільність, євхаристія та молитва. Це дасть нам можливість разом перемогти зло не тільки у Єрусалимі, але й в усьому світі”, — процитував священнослужитель Звернення єрусалимських християн до інших Церков.

Пояснюючи необхідність такої акції, о. Володимирзазначив: “Багато хто сьогодні серед католиків говорить: “Чому це ми повинні протягати руку до тих, які нас проклинали і нас зневажали? Чому це Папи Іван ХХІІІ, Павло VІ, Іван-Павло ІІ, Бенедикт XVI постійно просять нас про примирення і навіть самі беруть участь в екуменічних молитвах?” Це тому, що вони, Папи, добре усвідомлюють те, що апостол Петро отримав від Христа не тільки владу керувати — “пасти вівці”, але й обов’язок “навертати апостолів”, примирювати їх, дбати про єдність Церкви Христової, про що ми постійно можемо читати у різних папських енцикліках”.