• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнській Раді Церков – «лабораторії екуменізму» – 20 років...

Всеукраїнській Раді Церков – «лабораторії екуменізму» – 20 років

29.11.2016, 17:50
Всеукраїнській Раді Церков – «лабораторії екуменізму» – 20 років - фото 1

У вівторок, 29 листопада, відбулося урочисте засідання Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. Подія присвячена двадцятилітньому ювілею ради. З нагоди круглої дати зібралося багато відомих осіб, серед яких були не тільки очільники Церков, але й секретар РНБО, народні депутати, працівники міністерств і адміністрації Президента, представники наукового середовища та громадськості.

exklusiv.gifУ вівторок, 29 листопада, відбулося урочисте засідання Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій. Подія присвячена двадцятилітньому ювілею ради. З нагоди круглої дати зібралося багато відомих осіб, серед яких були не тільки очільники Церков, але й секретар РНБО, народні депутати, працівники міністерств і адміністрації Президента, представники наукового середовища та громадськості.

ВРЦ_3.jpg

Членам Всеукраїнської ради Церков надіслав привітання Президент України Петро Порошенко, в якому подякував Церквам за волонтерство, допомогу армії, внутрішнім переселенцям та жителям окупованих територій.

Турчинов.jpg

Зі словами подяки до ВРЦіРО звернувся секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов. Він підкреслив, що завдяки активній та дієвій співпраці конфесій в України немає ані міжконфесійних ані міжетнічних конфліктів. Діяльність ради Церков руйнує міфи російської пропаганди, про міжрелігійну війну в Україні. Турчинов зазначив, що саме релігійний принцип «віддати душу свою за друзів своїх» врятував нашу країну, коли українські патріоти ціною власного життя пішли захищати Батьківщину.

Філарет_ВРЦ.jpg

Подякувавши за вітання, Патріарх Філарет поділився спогадами як утворювалася рада. За його словами, в 1991 році зустрілися керівники релігійних організацій з першим Президентом України Леонідом Кравчуком для узгодження і розуміння принципів і подальшого співіснування в незалежній країні в умовах здобутої релігійної свободи. Голова УПЦ КП підкреслив, що ВРЦіРО – це організація, яка сприяє міжконфесійному порозумінню, та не є об`єднанням усіх в рамках єдиної Церкви. Він закликав усіх згуртуватися навколо однієї мети – збереження Української Держави.

Святослав.jpg

У своєму вітальному слові Патріарх Святослав (Шевчук) підкреслив, що Всеукраїнська рада Церков є перш за все громадською організацією, оскільки об`єднює громадян різних релігій. Він назвав три головних здобутки ВРЦіРО за роки її діяльності:

  • Організація майданчику для міжконфесійного діалогу.
  • Сприяння розвиткові громадянського суспільства.
  • Підвищення рівня престижу України за кордоном.

Очільник УГКЦ розповів, що Папа Іван Павло II під час візиту до України (2001 р.) після зустрічі з представниками ВРЦіРО назвав Україну «найбільшою лабораторією екуменізму».

Яков.jpg

Головний рабин України Яків дов Блайх порівняв керівників Церков із політиками. Перші мають серйозні міжконфесійні розбіжності у своїх поглядах, проте є єдиними. Другі ж попри спільність позицій ніяк не можуть дійти згоди та об`єднатися. Він також наголосив, що Церкви не втручаються у політику (politics – Д.Г.), однак коли справа стосується збереження Держави та її майбутнього (policy – Д.Г.) – тоді Церкви не мають права мовчати.

Тамім.jpg

Підтримав свого юдейського коллегу і муфтій Духовного управління мусульман України Ахмед Тамім. Він зазначив, що оскільки Церкви не втручаються у політику, то і політики не мають втручатися у внутрішні справи Церков. Натомість він закликав владу і церкви і допомагати один одному.

Паночко.jpg

Від імені українських протестантів присутніх привітав єпископ Михайло Паночко. Він наголосив на головній чесноті, якої потребує справжній керівник – мудрості. Не гроші і не сила гарантують успіх владі. Він нагадав, що були приклади в історії, коли влада мала і гроші, і силу, але мудрості не мала, від того і не вистояла. Саме мудрості він побажав присутнім представникам українського політикуму. Він також пожартував, що «мудра влада і в інтересах релігійних конфесій, оскільки втішати народ внаслідок помилок влади – завдання церков».

Юраш.jpg

З теплими словами привітання до представників ВРЦіРО звернувся і «профільний» чиновник – голова Департаменту з питань релігій і національностей при Міністерстві культури України – Андрій Юраш. Він відзначив найбільш знакові досягнення ВРЦіРО, а також наголосив на тому, що за багатьма параметрами в Україні ситуація в сфері релігійної свободи є однією з найкращих в Європі, і це, на його думку, є заслугою Всеукраїнської ради Церков.  Андрій Юраш від імені Департаменту подарував пам’ятний сувенір та запропонував створити музей діяльності ВРЦіРО. Також було вирішено підготувати інформаційний збірник про діяльність, структуру та членів ради, де була б зібрана найсвіжіша актуальна інформація про ВРЦіРО.

Також Церкви і релігійні організації прийшли привітати народні депутати: Ю. Тимошенко, М. Княжицький, В. Логвинський та О. Продан, П. Унгурян.

ВРЦ_2.jpg

По закінченні привітань, слів подяки та виступів головування у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій перейшло до ВСЦ ХВЄ – п`ятидесятників, таким чином наступного року засідання ВРЦіРО будуть відбуватися під керівництвом єпископа Михайла Паночка.

Про це РІСУ з місця події повідомив Дмитро Горєвой.