• Головна
  • Проекти
  • Всеукраїнська Рада Церков закликає законодавчо забезпечити право віруючих на публічні мирні зібрання...

Всеукраїнська Рада Церков закликає законодавчо забезпечити право віруючих на публічні мирні зібрання

24.06.2010, 09:57
Всеукраїнська Рада Церков закликає законодавчо забезпечити право віруючих на публічні мирні зібрання - фото 1
Конституційне право на мирні зібрання є невід’ємною складовою у забезпеченні реалізації іншого, особливо важливого для віруючих, права – на свободу віросповідання.

vrciro_zvernennia1.w.jpgКИЇВ – Конституційне право на мирні зібрання є невід’ємною складовою у забезпеченні реалізації іншого, особливо важливого для віруючих, права – на свободу віросповідання.

Про це зазначено у листі Головуючого у ВРЦіРО єпископа Маркіяна Трофим’яка до голови парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олега Зарубінського, в якому висловлені пропозиції до законопроекту №2450 у сфері організації мирних заходів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звертає увагу народних депутатів на те, що діючі положення частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» на сьогодні суперечать статті 39 Конституції України та дискримінують віруючих громадян і релігійні організації, оскільки передбачають дозвільний характер та 10 денний термін для сповіщення про організацію публічного мирного заходу релігійного характеру.
    
“Ці положення абсолютно не узгоджуються із законопроектом №2450, який безпосередньо спрямований на регламентацію порядку організації мирних заходів громадян. Тому вважаємо, що частина п’ята статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» повинна бути замінена бланкетною нормою з посиланням на Закон про порядок організації і проведення мирних заходів”, – зазначається у листі єпископа Маркіяна Трофим’яка від імені Всеукраїнської Ради Церков.

На думку представників Церков, такий підхід дозволить усунути існуючу дискримінацію віруючих та припинити негативну практику органів місцевого самоврядування, які у зв'язку з неузгодженістю чинного законодавства України дедалі частіше перешкоджають віруючим громадянам у реалізації їх конституційного права на мирні зібрання.

Разом з цим Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернула увагу парламентського Комітету на необхідність доопрацювання нинішньої редакції проекту Закону про порядок організації та проведення мирних заходів, представленої до другого читання у парламенті.

“З огляду на те, який резонанс законопроект №2450 викликав у суспільстві, підтримуємо заклик громадськості доопрацювати цей проект в напрямку реального забезпечення реалізації права людини на свободу мирних зборів”, – вважають єрархи Церков.

Нагадаємо, що раніше, у липні 2009 року та у травні цього року, громадська організація «Інститут релігійної свободи» надіслала до цього Комітету власні пропозиції, в яких наголошувалось на потребі єдиного уніфікованого законодавчого підходу у сфері регламентації порядку проведення мирних зібрань.

Крім цього, зважаючи на чисельні порушення прав віруючих, ІРС розробив юридичну консультацію щодо порядку організації та проведення публічних мирних заходів релігійного характеру.  Документ покликаний допомоги церковним громадам та віруючим у застосуванні суперечливих положень чинного законодавства України.