Чернівці прийняли другий Конгрес молодих дослідників релігії

Чернівці прийняли другий Конгрес молодих дослідників релігії - фото 1
Протягом двох днів, 29-30 жовтня, у Чернівцях відбувається другий Конгрес молодих дослідників релігії. Темою цьогорічної конференції стала культура, а саме елементи релігійності та сакрального навколо кожного з нас, зокрема в політиці та соціумі.

«Сьогодні ми говоримо про втрату релігійної ідентичності та духовну кризу суспільства. Так само як і духовна трансформація є найбільш актуальною темою. Нас оточила політизація духовності та релігієзація політики», - окреслив проблематику заступник декана філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Микола Шкрібляк.

релігієзнавці.jpg

Він виокремив три основні теми, які особливо користуються попитом: теорія та практика військового капеланства, морально-ціннісні виміри толерантності, роль та місце релігійних неорухів. Додамо, що це вже другий подібний Конгрес молодих дослідників релігії ЛІНК, який організовує Молодіжна асоціація релігієзнавців.

релігієзнавці_2.jpg«Темою зустрічі ми недарма обрали культуру, - підкреслив президент МАР, вчений секретар Інституту філософії ім. Сковороди Олег Кисельов. – Нам було важливо звернути увагу на те, як релігія присутня навколо нас, відображається у звичних нам речах та явищах: кінематографі, фотографії, музиці, пресі… Ми ж хочемо піти на крок далі і показати, як саме вона впливає на нас і що формує у соціумі».

В рамках першого робочого дня відбулась презентація одразу двох видань. Руслан Халіков, вчений секретар Українського інституту стратегій глобального розвитку і адаптації, розповів про нову колективну монографію – «Вододіли секуляризації». В ній висвітлюється давній науковий дискурс про секуляризацію та постсекуляризацію – чи покинула релігія суспільний простір або ж відновилась у новій формі, якої ми ще не розуміємо?

Представник Львівського національного університету ім.Франка Олександр Артамонов запросив усіх бажаючих долучатись до розвитку нового журналу – «Апокриф» ЛІНК. Хоча напрям видання визначений як окультно-релігієзнавчий, туди приймається широке коло матеріалів, в тому числі й не академічно-наукового характеру.