• Головна
  • Новини
  • В МЗС України обговорили факти проявів релігійної нетерпимості стосовно українських громадян в Криму та на Донбасі...

В МЗС України обговорили факти проявів релігійної нетерпимості стосовно українських громадян в Криму та на Донбасі

04.02.2016, 10:34
В МЗС України обговорили факти проявів релігійної нетерпимості стосовно українських громадян в Криму та на Донбасі - фото 1

Під час засідання голова правління Інституту релігійної свободи О. Заєць, представник Української Християнської Євангельської церкви І. Лук'янов та керуючий Кримською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архиєпископ Сімферопольський і Кримський Климент повідомили про факти проявів релігійної нетерпимості стосовно українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та в окремих районах Донецької та Луганської областей.

3 лютого 2016 року відбулося IV засідання Громадської ради з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві закордонних справ України.

Під час засідання голова правління Інституту релігійної свободи О. Заєць, представник Української Християнської Євангельської церкви І. Лук'янов та керуючий Кримською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архиєпископ Сімферопольський і Кримський Климент повідомили про факти проявів релігійної нетерпимості стосовно українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та в окремих районах Донецької та Луганської областей.

МЗС.jpg

За повідомленням прес-служби МЗС України, члени Ради обмінялися думками стосовно засобів захисту прав вірян різних конфесій на тимчасово окупованій території України та у своїх виступах наголосили на тому, що в Україні відсутні утиски на релігійному ґрунті, а відповідні звинувачення з боку агресора мають на меті відволікати увагу міжнародної громадськості від кричущих фактів порушень прав людини на тимчасово окупованій території України та в самій Російській Федерації.

Учасники засідання відзначили важливість участі представників церков і релігійних організацій у міжнародних заходах, серед них - участь Головного рабина м. Києва та України Я. Блайха у заходах у рамках Державного візиту Президента України до Держави Ізраїль, українських представників конфесій у відкритті у Вашингтоні (США) 8-9 листопада 2015 р. Меморіалу жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років, а також участь представників Церкви християн віри євангельської спільно з українською громадою США у наданні гуманітарної допомоги Україні.

Як РІСУ повідомляла, на Донбасі під контролем України міжконфесійних конфліктів немає, на – окупованому – толерують лише УПЦ (МП). На тимчасово окупованих територіях Донбасу була ухвалена власна «конституція», у якій прописано про дію однієї лише православної Церкви Московського Патріархату. РІСУ неодноразово повідомляли про переслідування протестантів і православних Київського Патріархату в Донецьку і Луганську, які нині контролюють проросійські бойовики. 

Правозахисники зібрали факти релігійних переслідувань на окупованому Донбасі. Доповідь «Коли Бог стає зброєю» містить у собі факти, свідчення жертв і очевидців релігійно-вмотивованих переслідувань, які здійснюють бойовики-сепаратисти під час збройного конфлікту на сході України.

На минулому тижні бойовики «ДНР» викрали історика-релігієзнавця Ігоря Козловського через “неправильне листування” в соціальних мережах. Його тримають у підвалі.

В окупованому Донецьку 29 січня відбулася акція протесту. Мітингувальники заявили, що виступають проти сектантів, Греко-Католицької Церкви, яка, за їхніми словами, нав'язує людям ідею єдності з Україною. Багатьом на мітингу роздавали заздалегідь підготовлені плакати.

У Криму на постійній основі залишається тільки один священик Української Греко-Католицької Церкви. Інші мають право здійснювати богослужіння на півострові лише на ротаційній основі за наявності міграційних карт. Про це йдеться в статті Яни Степанковської «Як українським церквам у Криму вдається залишатися українськими» для видання QirimInfo. 

Після анексії Криму Росією 2014 року на півострові почали зникати кримські татари. Управління Слідчого комітету Росії в Криму порушило кримінальні справи, однак про місце перебування цих людей досі нічого невідомо. Справи порушені за статтями про вбивство або викрадення.

Влітку 2015 року на півострові зникли жителі Сімферопольського району – Мемет Селімов 1986 року народження і Осман Ібрагімов 1988 року народження. 29 серпня 2015 року в дворі одного з будинків у Сімферопольському районі були виявлені їхні тіла з ознаками насильницької смерті. Правоохоронці затримали 31-річного чоловіка за підозрою у вбивстві. За попередньою інформацією, злочин скоєний на побутовому ґрунті, повідомили в поліції.

У Сімферополі 28 січня озброєні російські силовики оточили мечеть Ісламського культурного центру, що на вулиці Мокроусова 7, і влаштували обшук. У мечеть не впускали навіть мусульман, що прийшли на молитву. Як правило у мечеті підкидують книги, які в Росії вважаються забороненими, і через це порушують адміністративні справи. Тому імами змушені щодня ретельно перевіряти кожен куточок, кожну поличку, щоб в мечеть ніхто нічого не підкинув.

В Криму потерпає від переслідувань також УПЦ КП. Російський «арбітражний суд» Криму днями ухвалив рішення вилучити з власності Кримської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату належні їй приміщення. Мова йде про приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги в центрі Сімферополя.

У грудні у Сімферополі російські силовики провели обшук у будинку священика УПЦ КП отця Сергія. Ордер на обшук видано 22 грудня за підписом «прокурора РК» Наталі Поклонської. «Кримінальну справу порушено начебто за участь в «екстремістській організації». У минулому отець Сергій брав участь в організації «Народний рух України».