• Головна
  • Новини
  • У Польщі проросійські сили знищують українські місця пам’яті з хрестами...

У Польщі проросійські сили знищують українські місця пам’яті з хрестами

26.06.2015, 14:40
У Польщі проросійські сили знищують українські місця пам’яті з хрестами - фото 1
До перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі звернулася людина, яка виявила, що знищено чергові увічнення бійців Української повстанської армії в Польщі.

До перемиського відділу Об’єднання українців у Польщі звернулася людина, яка виявила, що знищено чергові увічнення бійців Української повстанської армії в Польщі.

Польща_1.jpg

Одне з них знаходиться за 2 кілометри від села Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства, на горі Монастир, де був колись греко-католицький монастир оо. Василіян, де знаходиться могила-курган 62 воїнів УПА. Серед іншого, там знаходяться два кам’яні хрести 1940-х років, з вирізьбленими зображеннями тризуба, а також сучасний пам’ятник, який був законно встановлений 1993 року на могилі 13 солдатів УПА. Вандали розтрощили меморіальну дошку присвячену мешканцям Верхрати, які загинули у визвольній боротьбі (на ній є напис «Тут спочивають полеглі у бою із НКВС у Монастирських лісах з 2 на 3 березня 1945 року»). Окрім того, вандали розмалювали хрест над плитою.

Польща_2.jpgЩе один пошкоджений монумент воїнам УПА знаходиться на цвинтарі у селі Радруж того ж повіту. Він присвячений молодим хлопцям, вихідцям з села Радруж, які у роки Другої світової війни загинули у боях із переважаючими підрозділами військ НКВС, Війська Польського, пропали безвісти або були замордовані в таборах Сибіру.

Як йдеться у повідомленні, напади на українські місця пам’яті в Польщі здійснюються все частіше. Наприкінці травня був осквернений монумент УПА в Грушовичах.

Як ствердив тоді голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима, є багато доказів того, аби стверджувати, що за вандалізмом у Грушовицях стоять проросійські кола.

Почерк знищення монументів у селах Радруж і Верхрата дуже схожий до того, який вандали застосовували проти українських місць пам’яті і раніше.

Випадки знищення українських монументів в Польщі широко тиражуються «новоросійськими» мас-медіа. Одразу після осквернення пам’ятника УПА у Грушовицях, відео із демонтажем курінних таблиць було розміщене на сайті рупора проросійських сепаратистів на Донбасі Novorosia.today.

На сторінці порталу (який має і польськомовну версію — з каналом співпрацює Давід Гудзєц з націоналістичної партії Табір Великої Польщі), було також опубліковане інтерв’ю під назвою «Грушовичі — це тільки початок». Це розмова начебто із засновником групи, яка зривала пам’ятні таблиці і осквернювала український пам’ятник в Грушовичах.  Про це інформує «Простір».