• Головна
  • Новини
  • Новий випадок вандалізму на Миколаївщині: зруйновано поклонні хрести...

Новий випадок вандалізму на Миколаївщині: зруйновано поклонні хрести

23.03.2015, 16:38
Новий випадок вандалізму на Миколаївщині: зруйновано поклонні хрести - фото 1
Набув суспільного резонансу кримінальний злочин, скоєний невідомими вандалами щодо християнських святинь на півночі Миколаївської області, в Арбузинському та Первомайському районах

exklusiv.gifНабув суспільного резонансу кримінальний злочин, скоєний невідомими вандалами щодо християнських святинь на півночі Миколаївської області, в Арбузинському та Первомайському районах, — повідомляє кореспондент РІСУ Тетяна Длінна.

Вандалізм на Миколаївщині

У ніч на 7 березня були спиляні, повалені, облиті займистою рідиною та підпалені дерев'яні поклонні хрести, встановлені на курганах по трасі Київ-Сімферополь. Біля хреста в Арбузинському районі також були розкидані листівки із закликом: «Звільни країну від духовного рабства». У ході злочинних дій обидва хрести були пошкоджені, але не повністю знищені.

Вандалізм на Миколаївщині

Це вже другий акт вандалізму, здійснений у регіоні останнім часом. Як повідомлялося раніше, 30 грудня 2014 року, на території цих районів були повалені два поклонних хрести.

В офіційній заяві прес-служби Вознесенської єпархії з приводу вандалізму та коментарі для порталу «Pravlife» єпископа Олексія, правлячого архиєрея Вознесенської єпархії УПЦ (МП), наголошується, що держава не захищає належним чином духовні цінності та своїх громадян. Єпископ Олексій зазначає, «у всіх випадках реакція держави мінімальна. Хоча, я вважаю, що такі явища — це не просто святотатство, це ще й державний злочин».

В інтерв'ю на місцевому телеканалі «Олта» правлячий архиєрей розцінює акт вандалізму як спробу розхитати політичну ситуацію та міжконфесійний мир в Україні.

Вандалізм на Миколаївщині. Листівки на місці злочинуМикола Ліщенюк, прес-секретар єпархії, у роз'ясненнях для видання «Комсомольская правда в Украине» підкреслив, що вони не пов’язують акти вандалізму з представниками інших конфесій району, оскільки Вознесенська єпархія має добрі відносини з ними і навіть співпрацює з деяких питань. На основі тексту розкиданих листівок священнослужитель припускає, що злочин скоїли сатаністи, які нібито присутні у районі.

За фактами вандалізму єпископ Олексій звернувся до правоохоронних органів для з'ясування обставин скоєного злочину.

Як повідомили кореспонденту РІСУ у прес-службі Первомайського МВ УМВС України в Миколаївській області, за фактом було відкрито кримінальне провадження за ст. 194 КК України (Умисне знищення або пошкодження майна). У ході слідства справа може бути перекваліфікована у ст.214 (Вандалізм). Оксана Кондратьєва, прес-секретар відділу міліції міста Первомайськ, також повідомила, що на території району діяльність деструктивних молодіжних організацій, у тому числі сатаністів, не зафіксована.

РІСУ спостерігає за ходом слідства.