• Головна
  • Новини
  • У Києві невідомі облили фарбою хрест Героям Крут на Аскольдовій могилі...

У Києві невідомі облили фарбою хрест Героям Крут на Аскольдовій могилі

17.06.2014, 13:31
У Києві невідомі облили фарбою хрест Героям Крут на Аскольдовій могилі - фото 1
Вніч на вівторок, 17 червня, невідомі облили фарбою хрест Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві. Також спробували розбити меморіальну дошку Ярослави Стецько.

вандалізм_крути.jpgВ ніч на вівторок, 17 червня, невідомі облили фарбою хрест Героям Крут на Аскольдовій могилі у Києві. Також спробували розбити меморіальну дошку Ярослави Стецько.

Акт вандалізму стався в ніч на вівторок, 17 червня, повідомляє «Історична правда».

Пам'ятний хрест Героям Крут зловмисники заляпали зеленою фарбою.

Саме на Аскольдовій могилі були перепоховані тіла 25 студентів-вояків, що загинули у січні 1918 року під час бою під час наступу армії більшовиків. Пам'ятник був встановлений на кошти двох родин з парафії церкви Св. Миколи Чудотворця у січні 2012 року.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути між Ніжином і Бахмачем (нинішня Чернігівська область) між військами більшовицької Росії і добровольцями-студентами, які захищали Центральну Раду УНР.

Після кількагодинного бою більшість бійців УНР повернулися до Києва. 29 із них, які втрапили у полон до червоноармійців, були розстріляні біля приміщення залізничної станції. У березні 1918 року їхні тіла були перевезні до Києва і урочисто поховані на Аскольдовій могилі. Загиблі у бою студенти отримали звання "Героїв Крут".