• Головна
  • Новини
  • У Києві спиляли статую Перуна: міліція чекає від Мінкульту відповіді про її цінність...

У Києві спиляли статую Перуна: міліція чекає від Мінкульту відповіді про її цінність

07.11.2012, 11:17
У Києві спиляли статую Перуна: міліція чекає від Мінкульту відповіді про її цінність - фото 1
У Києві зникла дерев'яна статуя язичницького бога Перуна, повідомляє "Комсомольська правда в Україні". П'ятиметрову статую, встановлену в 2009 році в центрі міста неподалік від Історичного музею, хтось спилив у ніч на 1 листопада.

Перун.jpgУ Києві зникла дерев'яна статуя язичницького бога Перуна, повідомляє "Комсомольська правда в Україні". П'ятиметрову статую, встановлену в 2009 році в центрі міста неподалік від Історичного музею, хтось спилив у ніч на 1 листопада.

Язичники, які вшановують Перуна, як відзначає видання, вважають, що ідол завадив священикам православного храму, який розташований неподалік. "До нас неодноразово надходили скарги та погрози. Не догодив ідол священикам. Вони його і спиляли", – стверджує керівник Інформаційного центру "Сварог" об'єднання рідновірів (неоязичницького руху) Олександр Ваврик.

Він додав, що для нього і його однодумців зникла статуя була "символом предків, символом перемоги сил добра над силами зла". За даними видання, біля ідола язичники проводили свої обряди.

У Десятинному монастирі, розташованому неподалік, звинувачення в причетності до зникнення ідола відкидають. "Швидше за все, наговорюють на нас з почуття заздрості, –заявив місцевий священнослужитель. – А кому знадобилося його спиляти? В рядах старовірів є багато так званих релігійних ультрас. Можливо, в їх середовищі стався розлад і спиляв його хтось зі своїх же".

Видання відзначає, що кілька тижнів тому в Києві спиляли ще одну статую, що зображає, як Перун вражає блискавкою змія. За словами язичників, інцидент зафіксовали камери відеоспостереження. Запис зараз знаходиться в міліції.

За останні кілька років в Україні неодноразово відбувалися випадки руйнування язичницьких ідолів. Так, в 2010 році були знищені статуї Перуна та інших язичницьких богів, встановлені на острові Хортиця в Запоріжжі. Деякі з них були спалені, інші порубані і скинуті в Дніпро. "Це була група людей. Вони використовували сокири. Це релігійні зіткнення", – заявив з цього приводу лідер "Руського православного кола", волхв Світовіт Пашник.

Лідер об'єднання "Онуки Велеса" Вадим Литвинов, в свою чергу, скаржився на те, що з кожним роком "руйнування святинь стають все більш нахабними і частими", а кримінальні справи, порушені у зв'язку з цими інцидентами, згодом закриваються.

Зараз Міліція чекає відповіді від Мінкульту – чи мав ідол якусь цінність, щоб вирішити, чи порушувати кримінальну справу.