• Головна
  • Новини
  • Запорізьких язичників звинувачують у самовільному захопленні хортицької землі...

Запорізьких язичників звинувачують у самовільному захопленні хортицької землі

23.09.2010, 16:27
Запорізьких язичників звинувачують у самовільному захопленні хортицької землі - фото 1
Орджонікідзівський районний відділ міліції Запоріжжя відмовив місцевій організації "Руське православне коло" в порушенні кримінальної справи за фактом знищення невідомими особами кількох святилищ і дерев'яних скульптур "рідних богів".

Рідновіри_1.jpgОрджонікідзівський районний відділ міліції Запоріжжя відмовив місцевій організації "Руське православне коло" в порушенні кримінальної справи за фактом знищення невідомими особами кількох святилищ і дерев'яних скульптур "рідних богів" запорізької язичницької громади, встановлених на острові Хортиця. В офіційній відповіді міліції зазначено, що відмова міліції в порушенні кримінальної справи пов'язана з відсутністю складу злочину й малозначністю факту, хоча запорізькі рідновіри, як і раніше, розцінюють знищення своїх святилищ як акт розпалювання в регіоні міжрелігійної ворожнечі.

"6 вересня на Хортиці зруйнували місця проведення релігійних обрядів запоріжців, які сповідують давньослов'янську віру. Образи рідних богів, встановлені в кількох місцях острова Хортиця, були порубані сокирою, спалені, а деякі навіть викинуті в Дніпро. На жаль, знайти зловмисників міліції не вдалося, зате тепер намагаються покарати нас", — розповів один із керівників запорізької організації "Руське православне коло" Вадим Литвинов.

За словами рідновірів, у їхніх діях міліція побачила ознаки правопорушення, звинувативши язичницькі громади в "самовільному захопленні земельної ділянки" на заповідних землях.

"Серед запорізьких релігійних конфесій немає міцного миру, але немає і війни. Тому заяви язичників про те, що знищення їхніх святилищ — це розпалювання міжконфесійної ворожнечі, поспішне. Найімовірніше, це звичайне хуліганство", — заявив в інтерв'ю кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" виконувач обов'язків начальника Відділу у справах національностей і релігій Запорізької ОДА Петро Прохоров.

За його словами, зруйновані язичницькі святині побудовані без офіційного узгодження із владою Запоріжжя та адміністрацією заповідника "Хортиця". «Якби об'єкти язичницького поклоніння були законними, обладміністрація неодмінно втрутилася б у ситуацію. А поки що місцевим язичницьким організаціям краще узаконити місця своїх молебнів, а обладміністрація їм готова допомогти», — наголосив П.Прохоров.

Представники язичницьких громад заявляють про наміри оскаржити відмову міліції порушувати кримінальну справу. "Запорізькі рідновіри заявляють про порушення своїх конституційних прав. Наразі ми готуємо заяви до прокуратури, пишемо листа Президентові України Віктору Януковичу й готові вийти на вулиці Запоріжжя з акціями протесту", — заявив В.Литвинов.