• Головна
  • Новини
  • Смертника «Ісламської Держави», який підірвав себе в Іраку, завербували в Харкові – ЗМІ...

Смертника «Ісламської Держави», який підірвав себе в Іраку, завербували в Харкові – ЗМІ

06.10.2015, 12:31
Смертника «Ісламської Держави», який підірвав себе в Іраку, завербували в Харкові – ЗМІ - фото 1
Йорданський терорист-смертник, який підірвав себе в Іраку, був завербований у Харкові. Про це пресі повідомив батько загиблого терориста, член парламенту Йорданії Мазен Далаін, пише УкрМедіа.

244616_llll.jpgЙорданський терорист-смертник, який підірвав себе в Іраку, був завербований у Харкові. Про це пресі повідомив батько загиблого терориста, член парламенту Йорданії Мазен Далаін, пише УкрМедіа.

За словами йорданського депутата, його син Мохаммед був завербований в "Ісламську державу" подружньою парою з Азербайджану, яка проживає в Харкові. Він також зазначив, що азербайджанці активно вербували "молодих вразливих студентів-мусульман" для участі в бойових діях на боці ісламістів в Іраку і Сирії. Батько 23-річного смертника уточнив, що чоловіка-вербувальника звали "Ібрагім" ("Ibrahim"), а його дружину, яка займалася вербуванням жінок – "Сумая" ("Sumayah").

Загиблому смертнику було 23 роки, він навчався в медичному університеті на третьому курсі. Дружина Мохаммеда – українка, яка прийняла іслам. Разом вони влітку виїхали з України до Туреччини, а звідти – до Іраку. Минулого тижня йорданець підірвав себе на бомбі.

Мазен Далаін розповів, що не знав про плани Мохаммеда залишити Україну і вступити до лав ІД. "Я тільки з'ясував, що він був у Туреччині через день після того, як він дістався туди. Якби я знав, що він туди їде, я б зупинив його", – підкреслив він.

Йорданський депутат зазначив, що часто приїжджав у гості до свого сина, і неодноразово розмовляв з ним про "Ісламському державу", намагаючись переконати його, що він повинен в першу чергу зосередитися на навчанні і повернутися до Йорданії, але це не допомогло.

"Мій син був тут, в Йорданії, в минулому січні, і я не помітив за ним ніякої екстремістської поведінки або релігійних поглядів з його боку до тих пір, поки він не покинув Йорданію і повернувся в Україну, щоб продовжити навчання", – зазначив батько терориста. За його словами, він тричі кількома шляхами намагався повернути сина в Україну, але той блокував ці спроби, відповідаючи текстовими повідомленнями, що він упевнений у своєму виборі щодо приєднання до ІД. Замість цього Мохаммед закликав своїх батьків припинити "антиісламське життя" в Йорданії і приєднатися до нього в ІД.

Його батько стверджує, що у Ісламської держави працює розгалужена мережа вербувальників по всьому світу, яка заманює молодих мусульман в лави терористичної організації.

Глава громади студентів-мусульман Харкова, у свою чергу, повідомив, що за загиблим донедавна не помічалися екстремістські настрої. За його словами, ще як мінімум одна пара – йорданець з дружиною-українкою – теж приєдналися до ІДІЛ. Всього в Харкові проживає півтори тисячі вихідців з Йорданії.

Відзначимо, в Україні навчаються близько 5000 йорданських студентів, з яких близько 1500 живуть у Харкові.