Рамадан по-донецьки: у Соборну мечеть знову влучив снаряд

02.07.2015, 14:15
Рамадан по-донецьки: у Соборну мечеть знову влучив снаряд - фото 1
У велику Соборну мечеть Донецька, що розташована в зоні лінії зіткнення терористів зі Збройними Силами України, 28 червня знов влучив снаряд. Обстріл сакральної споруди стався під час Рамадану - найважливішого для мусульман часу у релігійному календарі.

108-h.gif-f.gifУ велику Соборну мечеть Донецька, що розташована в зоні лінії зіткнення терористів зі Збройними Силами України, 28 червня знов влучив снаряд. Обстріл сакральної споруди стався під час Рамадану - найважливішого для мусульман часу у релігійному календарі.

Про це в соцмережах повідомив голова релігійної громади «Зірка пророка» Брагін Рашид, пише у своєму блозі на РІСУ Муфтій ДУМУ «Умма» Саїд Ісмагілов.

«Це вже трете влучання в мечеть протягом останнього року, раніше був пробитий купол мечеті, та пошкоджена одна зі стін будівлі. Адже бойовики розташовують вогневі позиції у місті та, ховаючись серед житлових районів Донецька, ведуть вогонь по українських містах, селах, та позиціях ЗСУ. У підсумку мечеть в аварійному стані. Нічні молитви таравіх там не проводяться», - пише Муфтій.

На окупованій терористами території Донбасу пошкоджень зазнала не лише донецька мечеть. Свого часу ракета від установки «Град» влучила й у луганську мечеть. Мусульманська громада міста її відремонтувала і зараз в ній проводяться нічні таравіх-молитви.

Саїд Ісмагілов нагадує, що під час Рамадану, раз на тиждень, на окупованих територіях проводяться благодійні вечері - іфтари. Робиться це за рахунок пожертвувань, що надходять від мусульман України. На них збираються найбільш нужденні одновірці – люди похилого віку, інваліди, діти, багатодітні родини. Громади готують їжу та пригощають всіх, хто завітав до мечеті

Однак, як зазначає він, у макіївській мечеті, що розташована в старому районі міста, через комендантську годину на початку Рамадану нічні молитви деякий час не проводилися. Згодом її стали відвідувати кілька чоловіків-мусульман, що мешкають поблизу в приватному секторі. Кількість прихожан вночі становить 5-7 осіб.

«У містах Стаханов, Красний Луч, Торез, Сніжне, Брянка мечеті в нічний час не відвідують. Щодо діяльності мечетей у містах Алчевськ, Антрацит, Свердловськ та Шахтарськ – відомостей наразі немає», - повідомляє Муфтій.

За його словами, Духовне управління мусульман ще до початку Священного місяця рекомендувало мусульманам на окупованих територіях не ризикувати життям та бути обережними, у разі небезпеки не відвідувати мечеті і молитися вдома.