• Головна
  • Новини
  • В Одесі СБУ затримала священика з гранатами і оптичним прицілом...

В Одесі СБУ затримала священика з гранатами і оптичним прицілом

14.04.2015, 10:37

Служба безпеки України розпочала операцію з виявлення терористичних груп в Одесі та області. 9 квітня оперативники затримали настоятеля одного з храмів Біляївського району протоєрея Георгія Д., у якого вилучили бойові гранати і оптичний приціл, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на одеський сайт Думська.

Служба безпеки України розпочала операцію з виявлення терористичних груп в Одесі та області. 9 квітня оперативники затримали настоятеля одного з храмів Біляївського району протоєрея Георгія Д., у якого вилучили бойові гранати і оптичний приціл, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на одеський сайт Думська.

У результаті гучного затримання за грати потрапили майже три десятки козаків і афганців, які планували терористичні акти і вбивства на території Одеси та області, діючи в інтересах Російської Федерації за завданням представників «ДНР» і «ЛНР».

Затримані вночі 9 квітня в Одесі бойовики не тільки планували підривати мости і оголошувати «Одеську народну республіку», а й готували замах на народного депутата.

Джерела «Думській» в правоохоронних органах уточнюють, що нардеп, якого хотіли «ліквідувати» бандити - заступник голови парламентської фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олексій Гончаренко. Крім нього, у списку на знищення - ще три людини. Кілери збиралися вбити їх зі снайперської гвинтівки. За цю «роботу» їм планували заплатити 150 тисяч доларів США.

Також співробітники в правоохоронних органах розповіли, що частина знешкоджених СБУ козаків і ветеранів Афганістану встигла взяти участь у війні на сході України.

Частину бойовиків затримали в спортзалі гуртожитку Одеського театрально-художнього училища (Левітана, 103), де вони регулярно збиралися. Приміщення з 2012 року орендував так званий «Одеський козацький округ ВГО «Православне козацтво» (голова - Анатолій Коломійцев). Більшість затриманих є активістами цієї організації, створеної в 2010 році на базі обласного комітету ветеранів Афганістані (Олександр Луценко).

«Православні козаки» були учасниками акцій на Куликовому полі і трагічних подій 2 травня 2014. Сімох із них затримали за підозрою в участі в масових заворушеннях.

У ході спецоперації було проведено велику кількість обшуків, вилучено автомати, пістолети, боєприпаси для них, оптичні приціли, пристрої безшумної стрільби, гранати, вибухівку, військова амуніція, а також прапори «Новоросії», «Одеської народної республіки» і георгіївські стрічки. Заарештовано понад 30 осіб, більшість з яких - представники проросійського козацтва та ветеранів війни в Афганістані.

Група вела активну розвідувальну та вербувальну діяльність, організувала коридор для постачання зброї і боєприпасів, готувала терористичні акти і вбивства політичних і громадських діячів. У ході обшуків вилучено носії інформації з розвідданими від завербованих громадян, у тому числі співробітників правоохоронних органів.

«Отримано 150 тисяч доларів двома кілерами (зараз затриманими), які погодилися вчинити ці політичні вбивства», - сказав глава СБУ Валентин Наливайченко.

«Найважчим для нас було те, що ця організація довгий час діяла під прикриттям у складі кількох диверсійних груп. Ми знаємо про те, хто до нашого приходу в службу планував відторгнення південного регіону за сценарієм Донбасу, а тому ми не дозволимо більше цього зробити », - підкреслив він.

За словами глави СБУ, аналіз вилучених доказів, у тому числі карт і планів свідчить про те, що злочинці протягом тривалого часу вивчали об'єкти інфраструктури Одеської області і готувалися до їх захоплення або знищення.

Метою діяльності групи був силове захоплення влади створення «Одеської народної республіки». Також група планувала відокремити південь області шляхом підриву мостів в Затоці і Маяках.

Як стало відомо «Думській», 9 квітня оперативники затримали також настоятеля одного їх храмів Біляївського району Георгія Д. Священнослужитель є учасником ГО «Православне козацтво». Його підозрюють у співпраці з бандформування. При обшуку у нього знайшли бойові гранати і оптичний приціл.

Сайт проросійських сепаратистів "Російська весна" підтверджує, що "увечері, 9 квітня, в селі Маяки (Біляївський район Одеської області) співробітники СБУ затримали настоятеля Преображенського храму, протоєрея Георгія Дороша. Парафіяни повідомляли, що батюшку заарештували під час читання дванадцяти страсних Євангелій. Співробітники СБУ провели обшук вдома у священика, самого його повезли до Одеси. Зараз священик перебуває в СІЗО ".

Преображенський храм має свій сайт, зареєстрований на російському домені. На ньому наразі немає жодної інформації щодо затримання настоятеля, а юрисдикція парафії вказана без прив'язки до УПЦ: "Московський Патріархат, Одеська єпархія, Бєляєвське благочиння".

Нагадаємо, кілька днів тому СБУ попереджала про можливі провокації напередодні великодніх і травневих свят. Акції з дестабілізації в країні, за даними СБУ, фінансують Азаров, Царьов і Олійник.