У Дніпрі появився дерев’яний храм в гуцульському стилі

21.12.2016, 08:12
У Дніпрі появився дерев’яний храм в гуцульському стилі - фото 1
Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) 19 грудня освятив церкву св. Миколая Мирликійського у Дніпрі. Це вже друга церква УГКЦ у місті. У цей день у церкві ледве можна було віднайти вільне місце

exklusiv.gifПатріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) 19 грудня освятив церкву св. Миколая Мирликійського у Дніпрі. Це вже друга церква УГКЦ у місті. У цей день у церкві ледве можна було віднайти вільне місце, — розповідає власкор РІСУ Софія Богуцька. 

Храм св. Миколая УГКЦ у Дніпрі

о. Василь ПантелюкВсередині новобудови пахне свіжою деревиною. Настоятель храму отець Василь Пантелюк розповідає: церкву зводили майстри зі славного гуцульського села Космач, що у Косівському районі Івано-Франківщини. Побудована вона із зрубу смереки — теж з того краю. А от двері виготовили дніпровські різьбярі. Задум реалізували протягом півроку.

На честь освячення храму з м. Барі, що в Італії, привезли часточку мощей святого Миколая.

Відкриття вже другого храму УГКЦ у Дніпрі Патріарх Святослав назвав великим здобутком: "Для нашої громади сьогодні це є історичний прорив, новий етап історії нашої Церкви тут, у Дніпрі. А з іншого боку це є добрий простір для зустрічей і соціального служіння". 

Церква вийшла затишною та камерною, каже отець Василь Пантелюк: «Храм посвячений Миколаю Чудотворцю, який опікується всіма потребуючими, немічними, невинно засудженими, нужденними, які є в різній біді. Він є найперший помічник».

Отець Василь Пантелюк уже два роки як переїхав з Донецька до Дніпра. Там він був настоятелем парафії Покрови та директором благодійного фонду "Карітас-Донецьк".

Микола ЗахаровНа освячення храму приїхало п'ятеро вірян з Донецька. Серед них 62-річний Микола Захаров із подарунком — іконою св. Миколая Чудотворця. Він привіз її із собою через блокпости. Чоловік каже — сумує за громадою: "У центральній церкві у Донецьку, де отець Василь був, нині на великі свята там збирається до 100 чоловік, в іншій —24-26 чоловік".

Глава УГКЦ, який вже третє цього року відвідує Дніпро, розповів, що нині на окупованій території залишається 11 храмів та 4 священиків УГКЦ — 3 у Донецьку та один у Луганську. Поки що вони відносно спокійно можуть здійснювати службу — їх не чіпають.

У Дніпрі греко-католики мають намір збудувати ще кафедральний собор святої Софії. Від мера Бориса Філатова вони отримали обіцянку, що в мерії знайдуть відповідну ділянку під будівництво.

Літургія

Святослав (Шевчук)

Двері храму