• Головна
  • Новини
  • Десять гектарів лісу та улоговин на Вінничині віддадуть монастирю УПЦ (МП) під будівництво...

Десять гектарів лісу та улоговин на Вінничині віддадуть монастирю УПЦ (МП) під будівництво

11.11.2016, 09:26
Десять гектарів лісу та улоговин на Вінничині віддадуть монастирю УПЦ (МП) під будівництво - фото 1

Майже десять гектарів землі із користування лісогосподарського підприємства "Віноблагроліс" передадуть Свято-Миколаївському Шаргородському чоловічому монастирю (УПЦ (МП)). За це 9 листопада проголосували на постійній комісії з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Вінницької облради.

Майже десять гектарів землі із користування лісогосподарського підприємства "Віноблагроліс" передадуть Свято-Миколаївському Шаргородському чоловічому монастирю (УПЦ (МП)). За це 9 листопада проголосували на постійній комісії з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Вінницької облради, повідомляє кореспондент vlasno.info .

Вінниця_1.jpg

«На цій території планують побудувати комплекс споруд. Мова йде про Іосафатову долину (Долину хрестів), куди щороку здійснюють паломництво сотні вірян. – Ми плануємо там цілий духовний комплекс, допуск на територію буде для всіх конфесій, але опікуватиметься ним чоловічий монастир, – розповідає начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький. – На території будуть храми, келії, будинки для паломників, готель, їдальні тощо. Ми до цього йшли шість років, повиправляли всі помилки у проекті будівництва. Документи пройшли всі можливі експертизи, зараз ми знаходимося на фінішному етапі, аби розпочати будівництво. Відтак, майже десять гектарів землі на Вінниччині змінять своє цільове призначення: із категорії лісогосподарських земель вони стануть землями житлової та громадської забудови».

Член комісії Володимир Барцьось запропонував це питання доопрацювати та не виносити поки що на сесію обласної ради. Серед аргументів: для будівництва келій дерева доведеться вирубати. Крім того, переконаний пан Володимир, не запитали думки місцевих мешканців щодо будівництва.

Вінниця_2.png

На це Ігор Салецький зазначив, що на тих десяти гектарах лісу практично немає, є лишень кілька дерев, які "самонасіялися", а решта територій — поля, улоговини.

В обласному управлінні лісового та мисливського господарства кажуть, що десять гектарів, про які йде мова, вкриті чагарниками, а присутня лісова рослинність цінності не несе. «Там ростуть кущі та малопродуктивні дерева. – Навіть якщо там і є лісові насадження, то їх, ймовірно, залишать, адже не на всіх десяти гектарах будуть будівлі — має ж бути місце і для паркових чи рекреаційних зон, тому, думаю, смуги лісу будуть збережені», – розповів начальник відділу лісового господарства та лісовідновлення обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор Мельник.

У повідомленні vlasno.info  наведено статтю 208 Земельного кодексу, згідно з якою у разі використання земельних ділянок для будівництва культових споруд релігійні організації звільняються від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.