• Головна
  • Новини
  • У Харкові архітектори "осучаснили" каплицю УПЦ (МП) п'ятикутною зіркою...

У Харкові архітектори "осучаснили" каплицю УПЦ (МП) п'ятикутною зіркою

01.09.2016, 14:30
У Харкові архітектори "осучаснили" каплицю УПЦ (МП) п'ятикутною зіркою - фото 1

До Дня Харкова на Меморіалі Слави, місці масового захоронення радянських солдат, загиблих під час звільнення міста від німецько-фашистських військ, спорудили дивну каплицю. На ній розміщені поруч п'ятикутна зірка та православний хрест, чого не було ніколи раніше на релігійних спорудах у місцях масових захоронень.

До Дня Харкова на Меморіалі Слави, місці масового захоронення радянських солдат, загиблих під час звільнення міста від німецько-фашистських військ, спорудили дивну каплицю. На ній розміщені поруч п'ятикоутна зірка та православний хрест, чого не було ніколи раніше на релігійних спорудах у місцях масових захоронень.

За повідомленням Depo.Харків, проектували каплицю люди, котрі вже багато років виконують замовлення мерії Харкова та є близькими до очільника міськради.

Головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький у телефонній розмові визнав, що питання каплиці "це до нього", однак домовитися про отримання коментаря вдалося не одразу.

зірка_і_хрест_1.jpg

Авторами проекту каплиці із нетиповим символічним рядом виявилися рідний брат і донька головного архітектора Харкова.

"Хто розробляв, хто у нас тут є офіційним автором? Перша людина – це наш відомий архітектор, людина, яка розробляла останнім часом центральні храми міста Харкова. Його прізвище Чечельницький Павло Георгійович, заслужений архітектор України, автор дуже багатьох храмів у місті Харкові. При чому не просто храмів, а храмів, що отримують нагороди у різних номінаціях не в нашому місті, а на рівні країни, міжнародному рівні тощо. І друга людина – це зовсім молодий архітектор. Його прізвище – Чечельницька Катерина Сергіївна. Вони є у нас офіційними авторами цієї каплиці. Я, оскільки я головний архітектор міста, допомагаю", – сказав головний архітектор Харкова.

Каплиця виконана у класичному стилі. Архітектурна споруда – відкритого типу, не має приміщень, нижча за скульптури Батьківщини-Матері, тому не затуляє архітектурної композиції Меморіалу Слави. "Справжня класика – поза модою. Ми ставили за мету зробити цю каплицю на довго, щоб вона не різала око. Класика око не ріже нікому: ані людям похилого віку, ані молоді", – гордо сказав Чечельницький і тут же визнав, що харківська класика, незважаючи на те, що класика, доповнена новаціями, зокрема так званою адресною символікою.

Чечельницький запевнив, що п’ятикутні зірки означають "Зірку Героя України" і ніщо інше.

"Ми тут не робимо червоних зірок, не малюємо серп і молот, ми нічого цього не робимо. Найвище звання у нашій країні – це Герой України. Герої України нагороджуються нагрудним знаком "Золота зірка". Ми вважаємо, що ці люди – наші герої, і ми тут ставимо "Золоту зірку", – сказав головний архітектор Харкова.

Чечельницький розповів, що будівництво каплиці з п’ятикутними зірками на ній схвалив особисто керівник Харківської єпархії УПЦ (МП) владика Онуфрій.

"Виконавши такий ескізний проект, ми пішли в єпархію до владики Онуфрія на прийом. Все показали, все розповіли. Порадилися, що він вважає з приводу золотої зірки героя тощо. Єпархія говорить: "Так". Владика затвердив. Після цього це було показано керівництву міста, все було затверджено", – наголосив архітектор.

Прес-секретар Харківської єпархії УПЦ (МП) священик В'ячеслав Потапов під час першої телефонної розмови здивувався, що на каплиці розміщені п’ятикутні зірки. А потім Потапов дав такий коментар від єпархії УПЦ (МП): "Що стосується п’ятикутної зірки, це певною мірою питання модернове, воно пов’язане з тим, що церква не у вакуумі існує, а в миру, серед людей".

Представник єпархії зауважив, що встановлення зірок – ініціатива архітекторів. При цьому Потапов підкреслив, що вони означають найвищу державну нагороду України. "Слідуючи цьому принципу, архітектор керувався сучасним уявленням, як в Україні шанують героїв",– сказав він.

Потапов додав, що "час змінився", "церква існує у миру, у трендах". "Принципового духовного значення цей символ (зірка - ред.) не має. Має значення таїнство, чи правильно воно здійснене", – підсумував представник Харківської єпархії, не зважаючи на апеляції до авторитету традиції і давності у ортодоксальній церкві.