Громада УГКЦ на Тернопільщині відновить закинутий костел

13.10.2015, 09:32
Громада УГКЦ на Тернопільщині відновить закинутий костел - фото 1
Досі місцеві греко-католики свого храму не мали, адже сільську церкву займає громада УПЦ КП, яка не погодилася на почергові Богослужіння.

костел.jpgexklusiv.gifКостел верховних апостолів Петра і Павла – пам'ятку архітектури місцевого значення, отримає у власність і збирається відновити громада УГКЦ у селі Турильче Борщівського району Тернопільської області. Досі місцеві греко-католики свого храму не мали, адже сільську церкву займає громада УПЦ КП, яка не погодилася на почергові Богослужіння.

Розпорядження голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни про передачу костелу № 605-од від 6 жовтня 2015 року розмістили на офіційному сайті цієї держустанови, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз. Згідно з документом, передачу у власність релігійній громаді повинні здійснити протягом місяця. Після цього громада зобов'язана укласти пам'яткоохоронний договір із департаментом культури, релігій та національностей облдержадміністрації

“Костел збудовано у 1871 році і для нього характерна еклектика, тобто поєднання неоготичного та неоренесансного стилів, – розповідає начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури, релігій та національностей обладміністрації Ярослав Пелехатий. – Наразі ми працюємо із консулом Республіки Польща у Луцьку, щоб через фундацію “Мости” і польські архіви дізнатися більше інформації про цей храм та інші подібні на Тернопільщині”.

За словами Я. Пелехатого, активну позицію у відновленні храму в Турильчому зайняв греко-католицький парох о. Володимир Старик.

“Храм у селі є, але коли Церква вийшла з підпілля, громада у Турильчому розділилася і він залишився у православної сторони, – говорить о. В. Старик. – Сільська церква колись була греко-католицькою – іншої там не було. Маємо відповідні архівні довідки. У 1935 році на парафії, куди входили також села Вербівка, Пилипче, Слобідка та Трійця, було 950 греко-католиків, 501 римо-католик та 50 євреїв. Тепер у Турильчому проживають 685 доролих осіб, з яких греко-католиків – тільки 39”.

Але, незважаючи на прикрий поділ, громади УГКЦ та УПЦ КП у селі cпівіснують загалом мирно. Греко-католики служать у переобладнаному приміщенні в колишній колгоспній конторі. Тепер у них з'явилася надія отримати свій храм.

“Громада звернулася до влади з приводу передачі костелу у 2015 році. Я уже маю подібний досвід відновлення костелу у селі Нівра – там греко-католики 22 років служили у хаті. Хотіли взятися за храми у Ніврі та Турильчому водночас, але єпископ Дмитро (Григорак) благословив, щоб спершу завершити один, а тоді вже братися за другий, – продовжує о. В. Старик. – Ми хочемо зберегти все так, як було. У людей є старі фотографії інтер'єру та екстер'єру”.

У Ніврі на відновлення храму пішло приблизно 650 тис. грн, зазначає парох. У Турильчому, за його словами, потрібно значно більше коштів з огляду на гірший стан святині.

“У Мельниця-Подільському деканаті УГКЦ є поділені села. Але вже усюди громади мають свої церкви. Залишилося тільки Турильче”, – підсумовує священик.

Як каже Я. Пелехатий, у Турильчому немає римо-католицької громади.