У закарпатському Мукачеві освятили храм з одним із найбільших вітражів в Україні

У закарпатському Мукачеві освятили храм з одним із найбільших вітражів в Україні - фото 1
У неділю, 10 травня, в Мукачеві, що на Закарпатті, було освячено новий храм УГКЦ – Зіслання Святого Духа – з одним із найбільших вітражів Тайної вечері в Україні.

Ошатний дерев’яний храм виріс у центрі приватного сектору містечка доволі швидко, оскільки його тут давно вже хотіли мати. Настоятель храму, протоєрей Василь Копин розповів: «В Мукачеві цей мікрорайон — Доси — відомий тим, що свого часу тут жило п’ятеро підпільних священиків. Після 1949 року було розформовано монастир, який діяв на території нашої лікарні, і наші сестрички монахині-василіянки, які працювали медсестричками, теж жили на цих двох паралельних вулицях. Тому ці священики і монахині залишили таку добру основу для збереження Греко-Католицької Церкви. Тут зібрався той люд, який є дітьми, нащадками тих підпільних священиків, тому вони дуже чутливі до збереженя всіх тих святих традицій, які були в підпіллі. І навіть є три священичі родини, які приходять до нашої церкви».

Церква, наріжний камінь якої було освячено в квітні 2008 року, будувалася швидко, оскільки вона дерев’яна і дерев’яні конструкції будуються швидко, аби не зазнали корозії. У 2009 році на Пасху віряни вже були всередині церкви. Вона ще була без вікон, без дверей, але вже могла прикрити християн від дощу, снігу та вітру.

Храм Зіслання Святого Духа має в собі ще одну родзинку – своє оформлення. Образи тут втілені у різьбі по дереву та у вітражах. Найбільше вражає запрестольна ікона, що зображує Таємну вечерю. Вітраж загальною площею в 20 кв. м є найбільшим в Україні вітражним зображенням Таємної вечері, виконаним у стилі Тіффані. Автор вітражу, мукачівський майстер Юрій Варга, за основу своєї роботи взяв ікону художника XIV століття Панцелінуса, який вперше (і був у цьому єдиний) зобразив Таємну вечерю у вертикальному форматі.

До речі, як розповів отець Василь, усі вітражні роботи храму – справа рук Юрія Варги. «Також вітражі ми поклали і в престолі, — розповів настоятель храму, — який просвічується на всі чотири боки. Там, у престолі, ми помістили древньохристиянські символи – якір, рибу, агнця, який сидить на книзі, запечатаній сімома печатями і символ пелікана, який розриває своє тіло і годує своїх дітей (це є древній символ Ісуса Христа: Він дав нам Своє тіло, щоб ми не померли, а мали життя вічне; і в природі ми зустрічаємо, що лише пелікан, якщо він не має чим прогодувати своїх дітей, то розриває своє тіло і ним годує пташенят).»

Вітраж

Довідка: Вітраж «Таємна вечеря» в Храмі Зіслання Святого Духа двосторонній, має загальну площу 20 кв.м., складається з понад 10 тисяч шматочків та містить близько 40 кг свинцю. Мальованими у вітражі є тільки обличчя, руки та ноги апостолів та Ісуса Христа. Безперервна робота над ним зайняла 4 місяці і свого роду «авторським правом» у ній є одна із ніг апостолів, яку автор малював зі своєї п’ятки та благословляюча рука Ісуса, в якій Юрій Варга зафіксував руку настоятеля, отця Василя.

Освячення храму

Різьба Пресвята Трійця

Вітраж ззовні

Вітраж зі середини

Світлини автора