Біля російського кордону відкриваються українські храми

20.01.2015, 14:36
Біля російського кордону відкриваються українські храми - фото 1
Перший новозбудований у північних районах Чернігівщини храм УПЦ Київського Патріархату освятив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у місті Щорсі.

Чернігів_2.jpgexklusiv.gifПерший новозбудований у північних районах Чернігівщини храм УПЦ Київського Патріархату освятив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) у місті Щорсі. Спасо-Преображенський храм зведено менш, ніж за рік зусиллями настоятеля о. Андрія та місцевих підприємців. У райцентрі діють також два храми УПЦ (Московського Патріархату).

Як повідомив РІСУ кореспондент Василь Чепурний, Чернігівська єпархія УПЦ КП також цього року планує відкрити храм у ще одному прикордонному з Росією районі – Городнянському. В райцентрі закладено будівництво храму святого Василя Великого.

Чому саме цього святого? ” За історичною довідкою, у 1757 році козаки просили Катерину перенести із Хотуничів Щорського району непотрібний храм Св. Василія і поставити за річкою на правому березі. Адже в період повені, коли річка розливалася, не могли потрапити до єдиної церкви, – Троїцької, яка височіла на лівому березі. Катерина  дозволила це зробити, – розповів один з ініціаторів будівництва Петро Верхуша. –  Тому наші козаки вирішили – нехай відродиться Василівський храм”.

Чернігів_1.jpg

Найпівнічнішим храмом УПЦ Київського Патріархату в Україні є інший храм святого Василія Великого – у містечку Семенівці, давньому поселенню Стародубщини. Храм є перебудованою великою сільською хатою, яку отримали місцеві вірні УПЦ Київського Патріархату на свої майнові колгоспні паї.