• Головна
  • Новини
  • Турчинов запропонував Раді заборонити комерційну приватизацію культових будівель...

Турчинов запропонував Раді заборонити комерційну приватизацію культових будівель

03.12.2014, 12:52
Турчинов запропонував Раді заборонити комерційну приватизацію культових будівель - фото 1
Народний депутат і голова фракції «Народний фронт» Олександр Турчинов пропонує запровадити мораторій на приватизацію будівель, що раніше мали культове призначення, з метою їх повернення релігійним організаціям.

Турчинов.jpgНародний депутат і голова фракції «Народний фронт» Олександр Турчинов пропонує запровадити мораторій на приватизацію будівель, що раніше мали культове призначення, з метою їх повернення релігійним організаціям.

Це передбачено законопроектом № 1012, який парламентар вніс на розгляд новообраної Верховної Ради 27 листопада 2014 року, повідомляє Інститут релігійної свободи

Турчинов пропонує внести зміни до Законів України «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про приватизацію державного майна» та «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)». 

“Культові будівлі і майно (споруди, приміщення) та їх окремі частини, що були у використанні релігійних організацій та перебувають у державній чи комунальній власності, які використовуються не за призначенням, не підлягають приватизації та повертаються релігійним організаціям у порядку, встановленому законом”, – зазначено у тексті законопроекту.

Як йдеться у повідомленні, під час вступу до Ради Європи у 1995 році Україна добровільно взяла на себе зобов’язання здійснити “правове вирішення питання про повернення церковної власності”, що була експропрійована радянським тоталітарним режимом. Однак з того часу мали місце не однократні випадки комерційної приватизації колишнього культового майна сторонніми особами.

На проблеми з поверненням церковної власності в Україні звернув увагу Державний департамент США своєму у звіті про стан релігійної свободи за 2010 рік.

У червні 2011 року парламент відхилив аналогічний законопроект  за № 3347. При цьому 2,5 роки він очікував на розгляд у профільному Комітеті з питань економічної політики, який очолював представник фракції комуністів.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово закликала президента та парламент запровадити мораторій на приватизацію колишнього культового майна на період вдосконалення законодавчого механізму його повернення релігійним організаціям.