• Головна
  • Новини
  • Язичники самовільно встановили статую Перуна біля самовільно спорудженої церкви УПЦ (МП)...

Язичники самовільно встановили статую Перуна біля самовільно спорудженої церкви УПЦ (МП)

15.10.2014, 10:37
Язичники самовільно встановили статую Перуна біля самовільно спорудженої церкви УПЦ (МП) - фото 1
Група українських неоязичників встановила близько фундаменту історичної Десятинної церкви в Києві статую язичницького бога Перуна. До цього тут також самовільно була поставлена церква УПЦ (МП).

1413294255_0.gifГрупа українських неоязичників встановила близько фундаменту історичної Десятинної церкви в Києві статую язичницького бога Перуна. До цього тут також самовільно була поставлена церква УПЦ (МП), повідомляє "Релігія в Україні".

"На Старокиївській горі, поряд з руїнами Десятинної церкви (першого православного кам'яного храму Київської Русі), група язичників влаштувала камлання навколо відритого археологами язичницького жертовника, а потім поклонялася колоді, яке символізує Перуна. І це за два кроки від православного храму", - написав на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук референт управління справами УПЦ (МП) Дмитро Марченко, якого цитує Newsru.

Примітно, що обидві споруди - статуя Перуна і храм Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ (МП) - самовільно облаштовані на фундаменті Десятинної церкви.

Згідно з переказом, на цьому історичному місці спочатку княжив Кий, засновник Києва. Гора в той час була основним місцем ідолослужіння - тут стояли дерев'яні позолочені зображення богів. Після прийняття киянами християнства їх скинули в Дніпро, а на місці пантеону богів звели Десятинний храм, який зруйнували в 1240 році монголо-татари під час взяття Києва.

Вперше ідол Перуна відновили на Старокиївській горі в 2009 році. Він простояв близько трьох років. Лише в 2012 його демонтували і вивезли, проте через рік неоязичники знову поставили своє головне божество, що не простояло, правда, й кількох днів.

Сучасний літопис церкви Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ (МП) на цьому місці почався у 2006 році. Спочатку тут встановили храм-намет, а в 2009 році на засіданні Священного Синоду УПЦ (МП) було прийнято рішення про відкриття в Києві Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря. Намісником монастиря затвердили архимандрита Гедеона (Харона).

Залишки фундаменту Десятинної церкви і прилегла територія є пам'яткою національного значення. Будь-які споруди тут заборонені. Нині на цій території ведуться археологічні дослідження.