• Головна
  • Новини
  • В Ужгороді відтворили 200-річну дерев’яну церкву, яка згоріла 10 років тому...

В Ужгороді відтворили 200-річну дерев’яну церкву, яка згоріла 10 років тому

15.04.2013, 10:00
В Ужгороді відтворили 200-річну дерев’яну церкву, яка згоріла 10 років тому - фото 1
Храму із села Нересниця Тячівського району цього року мало б виповнитися 200 років

12cerkov.jpgХраму із села Нересниця Тячівського району цього року мало б виповнитися 200 років.

Це копія церкви з села Нересниця Тячівського району, якій цього року мало б виповнитися 200 років, однак 10 років тому вона згоріла.

Напередодні мистецтвознавці й духовенство показали храм журналістам. Як зазначив мистецтвознавець Михайло Сирохман, ідею відтворити саме цю церкву виношували вже кілька років. Відновити разом із Мукачівською греко-католицькою єпархією її вдалося за збереженими фотографіями і частково кресленнями.

Мистецтвознавець Михайло Приймич розповів, що в автентичній Нересницькій церкві іконостас був виготовлений відомим живописцем Михайлом Марковичем. Сьогодні на території області зберігаються частини інших іконостасів, створених видатним майстром.

На свято Благовіщення церкву освятили, щодня тут уже проводять богослужіння. Мистецтвознавці мають надію, що відновлення старовинних церков стане прикладом для наслідування.

У відновленій церкві роботи ще тривають, зокрема попереду виготовлення іконостасу і спорудження дзвіниці. Церква розміщена на території старого кладовища. З 60-х років минулого століття поховання тут уже не проводять, а кладовище за ці роки заросло чагарником. Паралельно зі спорудженням церкви громадські активісти і семінаристи розчищали кладовище та прибирали на полишених могилах. Роботи з облаштування кладовища ще тривають. Про це повідомляє газета День.