• Головна
  • Новини
  • Більше третини українців – за єдину помісну Церкву, половина – ще визначається...

Більше третини українців – за єдину помісну Церкву, половина – ще визначається

25.11.2016, 10:51
Більше третини українців – за єдину помісну Церкву, половина – ще визначається - фото 1
Фірма "Юкрейніан соціолоджі сервіс" та Інститут соціології НАН України оприлюднили дані опитування щодо створення єдиної Православної Церкви в Україні

соціологія.jpegФірма "Юкрейніан соціолоджі сервіс" та Інститут соціології НАН України оприлюднили дані опитування щодо створення єдиної Православної Церкви в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" .

Більше третини (35,7%) громадян України вважають, що країні потрібна єдина помісна Православна Церква, створенням якої мають займатися самі віряни і священнослужителі, без втручання влади і політиків, 18,7% не згодні з цим, 45,6% не визначилися з позицією щодо цього питання.

21,3% респондентів вважають, що Україні потрібна єдина помісна Православна Церква і влада має зробити все для її створення найближчим часом, 31% не згодні з таким твердженням, 47,8% не визначилися з позицією щодо цього питання.

Згідно з опитуванням Інституту соціології, віряни Української Православної Церкви (Московського Патріархату) в основному проти об’єднання. Віряни ж Київського Патріархату, навпаки, підтримують добровільне об’єднання без втручання політиків (43%) або створення єдиної помісної православної Церкви за допомогою влади.

21,7% опитаних вважають, що в Україні існує єдина канонічна Православна Церква – УПЦ (Українська Православна Церква) (у єдності з Московським Патріархатом — ред.) і не варто звертати увагу на заяву "розкольників і єретиків" про об'єднання, 27,3% не згодні з цією позицією, 51,1%  –  не визначилися.

32% респондентів згодні з твердженням, що Україні не потрібна єдина помісна Православна Церква, тому що це обмежуватиме право громадян на вибір церкви (конфесії), 24% з цим не згодні, 44% - не визначилися.

При цьому 61% українців вважають, що Церква має бути законодавчо і на практиці відокремлена від держави і влада не повинна втручатися в її справи, 11,3% так не вважають, 27,8% - не визначилися.

"Проблема створення єдиної помісної православної церкви не є актуальною в дискурсі громадян України, тому що 45-50% громадянам за всіма варіантами вирішення цього питання важко відповісти, тобто вони не визначилися. А це означає, що ця проблема не є в центрі обговорення та дискурсу в Україні", –  зазначив керівник фірми "Юкрейніан соціолоджі сервіс", завідувач відділу Інституту соціології НАНУ Олександр Вишняк на прес-конференції в середу в Києві.

Згідно з даними опитування, лише 13,7% громадян згодні з тим, що Українська Православна Церква (Московського Патріархату) має бути законодавчо заборонена, як така, що перебуває в канонічному єднанні з Російською Православною Церквою, 40,2% з цим не згодні, 46,2% - не визначилися з позицією щодо цього питання.

Лише 13,2% опитаних вважають, що влада має сприяти переходу церковних громад УПЦ (МП) до інших Православних Церков (УПЦ КП, УАПЦ), 35,4% так не вважають, 51,5% - не визначилися.

Опитування проводилося з 3 до 17 вересня 2016 року. За національною стратифікованою квотною вибіркою було опитано 2001 респондента в усіх областях України, зокрема в окупованому Криму, Севастополі та в окремих районах Донбасу, які не контролюються українською владою. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2% з імовірністю 0,95.

Натомість в опитуванні Центру Разумкова набагато менше респондентів не змогли визначитися з точкою зору щодо об’єднання церков: ця група склала тільки 15%.

Як прокоментував Радіо Свобода директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, це запитання потрібно ставити релігійним людям, і в першу чергу – православним. За його словами, не варто очікувати, що всі 100% українців будуть перейматися створенням єдиної помісної православної церкви. Натомість серед активних віруючих кількість прихильників у два рази перевищує кількість супротивників і тих, що сумніваються, – сказав Юраш.

«Крім статистики соціологів, ми повинні брати до уваги певні суспільні тренди: громадянську активність, ініціювання рухів, присутність цієї позиції у ЗМІ, – прокоментував представник міністерства. – Ні в кого не виникає сумнівів, що суспільство в найрізноманітніший спосіб – і за допомогою Верховної Ради, і ЗМІ – показує, що існує об’єктивний запит на успішне та системне проведення цієї роботи».

Як сказала член ініціативної групи за єдину помісну Церкву Ярослава Міщенко у коментарі Радіо Свобода, ставити такі запитання у соціологічних опитуваннях є спрощенням. На її думку, люди не усвідомлюють, про що їх запитують. Як зазначила активістка, церковні еліти, генералітети та проукраїнські представники Української Православної Церкви (Московського Патріархату) усвідомлюють, що один народ України повинен причащатися в одній церкві.

«Активні віряни та представники інтелігенції розуміють, що настав час об’єднання і руху назустріч. А от неосвічена частина пастви не знає, як краще. Бабуся в сільській церкві думає так, як їй сказав місцевий священик», – зазначає Міщенко.