• Головна
  • Новини
  • Скандальний архиєпископ УАПЦ не підкорився волі Архиєрейського Собору...

Скандальний архиєпископ УАПЦ не підкорився волі Архиєрейського Собору

21.11.2016, 13:15
Скандальний архиєпископ УАПЦ не підкорився волі Архиєрейського Собору - фото 1
Місяць тому Архиєрейський Собор УАПЦ відправив на постійне покаяння до монастиря архиєпископа Тернопільського і Подільського Мстислава (Гука) – єрарх у нічному клубі Терпнополя разом із двома священиками та іподияконом затіяли п’яну бійку.

Articlepg.jpgМісяць тому Архиєрейський Собор УАПЦ відправив на постійне покаяння до монастиря архиєпископа Тернопільського і Подільського Мстислава (Гука) – єрарх у нічному клубі Терпнополя разом із двома священиками та іподияконом затіяли п’яну бійку.

Негідна поведінка священнослужителей тоді викликала великий резонанс у супільстві. Сцену, де архиєпископ у веселому стані дає волю рукам і зваблює дівчат, зафіксувала відеокамера нічного клубу і згодом відзняте потрапило на телекран та інтернет. Предстоятелю УАПЦ Макарію довелося навіть вибачатися за дії свого єрарха перед усім українським народом.

Однак архиєпископ Мстислав, як зясувалося, не виконав рішення Архиєрейського Собору УАПЦ. Про це, зокрема, свідчать розслідування ТСН. Журналісти телеканалу на автівці об'їздили практично всі монастирі УАПЦ на Західній Україні, де теоритично міг би перебувати архиєпископ, і у жодному з них так і ненатрапили на нього.

"Ми Мстислава знаємо. Але в даний момент його тут немає. В нас його немає, я не знаю, хто вам таке сказав", – відповіли в монастирі біля села Кривець

Приблизно такими ж були відповіді і у інших монаших обителях УАПЦ.

Здійснивши багатокілометрові рейди засніженими дорогами Галичини у пошуках архиєпископа, журналісти знайшли єрарха в обласному центрі. У Тернополі біля будинку священнослужителя стояло його авто. Увечері у вікні на третьому поверсі вони побачили й самого архиєпископа та якусь жіночу постать. За кілька годин жінка покинула помешкання владики.

Як стверджують автори розслідування, увесь цей час після Собору покараний архиєпископ жив повноцінним життям і ні у чому собі не відмовляв.

Вже у Києві вони звернулися до Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви Митрополита Макарія (Малетича) за коментарем. Першоєрарх був вражений почутим і пообіцяв, що цього разу порушник не уникне покарання.

«Він знає, що ми не знайшли Мстислава у монастирі, де той мав перебувати постійно. Йому боляче. На мить здається, що Предстоятель ледь стримує сльози...», - цитує ТСН слова Митрополита Макарія.

"То вже край... То вже край… То вже край…. І тому край.! Вірте Богу, що може я собі ворогів наживу, але буду класти край. І тим подіям, і тим архиєреям. Можу сказати свою думку. Він буде позбавлений, звільнений, і якщо архиєреї дадуть добро, – буде виведений за штат. Але Господь, ми знаємо, що дав людині право на покаяння. І архиєрею, і мирянину. І можновладцю. Всім. Ми перше попробували це. Не сталося, то не сталося. Якщо людина – його вибір, нічий, його вибір", – сказав про Мстислава Предстоятель УАПЦ Митрополит Макарій.