• Головна
  • Новини
  • Скандал в УАПЦ: поведінку Тернопільського архиєпископа та священиків розгляне Архиєрейський Собор...

Скандал в УАПЦ: поведінку Тернопільського архиєпископа та священиків розгляне Архиєрейський Собор

17.10.2016, 16:00
Скандал в УАПЦ: поведінку Тернопільського архиєпископа та священиків розгляне Архиєрейський Собор - фото 1
Скандал довкола поведінки архиєпископа Тернопільського і Подільського УАПЦ Мстислава (Гука), двох священиків та одного іподиякона його єпархії розгорівся у Тернополі і вийшов на всеукраїнський рівень.

exklusiv.gifСкандал довкола поведінки архиєпископа Тернопільського і Подільського УАПЦ Мстислава (Гука), двох священиків та одного іподиякона його єпархії розгорівся у Тернополі і вийшов на всеукраїнський рівень.

Відео, на якому чоловіки, схожі на архиєпископа Мстислава (Гука), настоятеля його кафедрального собору о. Ігоря Семирозума, скарбника того ж храму о. Володимира Герасимчука та іподиякона Віталія Окунського, виконують запальні танці з дівчатами та беруть участь у бійці у нічному барі в Тернополі, активно поширюють в Інтернеті. Сюжет оприлюднила служба ТСН 16 жовтня 2016 року, хоча події відбувалися, як зазначають, 27 вересня — на строгий піст і празник Воздвиження Чесного Хреста Господнього. 18 жовтня справу розглянуть на засіданні Собору єпископів УАПЦ і Патріаршої ради.

“Блаженніший сказав, що справу розглянуть. Собор розпочнеться о 10.00 у Києві, — коментує секретар Патріархії УАПЦ о. Віталій Даньчак. — При сьогоднішніх технологіях потрібно бачити оригінальне відео і проаналізувати його”.

Секретар наголошує, що Церква обов'язково дотримується усіх канонів. Цей акцент важливий з огляду на появу заяви “Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія” на сайтах patriarchia.org.ua. У заяві голова цього фонду Наталія Шевчук закликає не карати порушників:

“...КЕРУЮЧИСЬ ДУХОМ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЛЮБОВІ, а також тим, що УАПЦ наразі не є канонічно визнаною Помісною Церквою світового православ’я, а, отже, формально не зобов’язана ЗАВЖДИ та В УСЬОМУ діяти у точній відповідності до канонічного права Православної Церкви. Фонд пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія закликає Предстоятеля УАПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Макарія та Архиєрейський Собор нашої Церкви УТРИМАТИСЯ від розгляду даного інциденту у церковному суді та НЕ ЗАСТОСОВУВАТИ стосовно архиєпископа Мстислава та його кліриків канонічних санкцій, що відповідають задокументованим на відео канонічним порушенням”.

Численні ЗМІ почали цитувати слова Н. Шевчук, не звернувши уваги на те, що сайт  patriarchia.org.ua не є офіційним ресурсом цієї конфесії, а фонд і його голова не мають відношення до УАПЦ.

“Так, цей сайт не є інформаційним ресурсом УАПЦ, а висловлене на ньому звернення — приватна думка приватної особи. Ні, фонд, ні Наталія Шевчук не мають стосунку до нашої Церкви”, — пояснює о. В. Даньчак.

“Виклик поліції охорони мав місце і на даний час триває службова перевірка у цій справі. Результати будуть через день-два”, — прокоментувала фахівець управління поліції охорони у Тернополі Ілона Гайдудіна.

Скандально відомим за матеріалами місцевих ЗМІ є також один із фігурантів відео — о. І. Семирозум. Його ще у 2012 р. звинувачували у водінні в нетверезому стані, участі у бійці та погрозах пістолетом — усе це відбувалося неподалік ресторану “Стожари” на околиці Збаража.

Кореспондент РІСУ Володимир Мороз сьогодні неодноразово телефонував архиєпископу Мстиславу на мобільний, щоб дізнатися його позицію, але він не підняв слухавку і не перетелефонував. Єпархіальне управління між 10 і 11 годинами ранку 17 жовтня було зачинене, а продавець свічок сказала, що владики немає. Як зазначив секретар Тернопільської єпархії УАПЦ о. Петро Заяць, 18 жовтня архиєпископа Мстислава у Тернополі не буде — він також поїде на Собор до Києва. Справа матиме продовження.