В Сумах лайка біля храму перетворилася на гучний скандал

03.03.2015, 10:13
В Сумах лайка біля храму перетворилася на гучний скандал - фото 1
В неділю 1 березня в Сумах стався конфлікт поблизу Спасо-Преображенського собору, який належить до Сумської єпархії Української Православної Церкви (Московський Патріархат).

exklusiv.gifВ неділю 1 березня в Сумах стався конфлікт поблизу Спасо-Преображенського собору, який належить до Сумської єпархії Української Православної Церкви (Московський Патріархат).

Версія Сумської єпархії Української Православної Церкви (МП) викладена на офіційному сайті єпархії. В тексті йдеться, що «під час богослужіння, на яке зібралося духовенство кафедрального центру, громадський діяч  Володимир Ганзін, тримаючи в руках плакат образливого змісту, спочатку вступив у словесну суперечку, а потім напав на чергового охоронця собору, завдавши йому тілесних ушкоджень».

Також у повідомленні сказано, що біля храму була група молодих людей в масках та з нашивками «Правого сектору» – близько 20 осіб. Вони заблокували вхід, загрожуючи Правлячому архиєрею, духовенству та віруючим, а коли єпископ вийшов із храму, намагалися підійти до нього, викрикуючи різні брудні лайливі слова та погрози фізичної розправи. «Натовп відтіснив нападників від Архієрея. Лише так Преосвященний зміг пройти до резиденції. Нападники після цього пішли геть, скандуючи патріотичні гасла», - говориться на сайті єпархії.

Журналіст РІСУ попросила Володимира Ганзіна розповісти свою версію недільних подій. Ось що він повідомив: «Я йшов у неділю по Соборній вулиці із приятелем із заходу на підтримку Надії Савченко, ми зупинилися біля храму і стояли, говорили. Нікого не чіпали, нічого не вигукували. Просто стояли на вулиці. Аж тут із храму вибіг охоронець і в грубій формі став мене відштовхувати, вихопив і порвав синьо-жовтий прапорець, які роздавали на мітингу, заламав руки. В той час по вулиці йшли патрульні міліціонери, вони втрутилися в конфлікт і на цьому він би й завершився. Аж тут з’явилися хлопці із "Правого сектору". Заявляю, що я їх не викликав, з ними не знайомий і не маю жодного відношення. Тим часом із храму вийшли якісь «козаки» і закрутилося казна що. А ми  з товаришем стояли між ними і намагалися заспокоїти обидві сторони. Я навіть із охоронцем тим обійнявся. Закінчилося все тим, що я написав заяву в міліцію на дії охоронця храму. Пізніше намагався потрапити на прийом до єпископа Євлогія, на що мені відповіли, що прийомний день у вівторок. Прийду ще у вівторок. Чому ця ситуація викликала такий резонанс не знаю».

Представник «Правого сектору» в Сумах Денис Титарчук також розказав свою версію подій біля храму: «В офіс «Правого сектору» подзвонили і повідомили, що біля Спасо-Преображенського собору побили людину і порвали український прапор. Ми виїхали на місце події і побачили, що біля храму близько сотні агресивно налаштованих людей. Зазначу, що була лише словесна перепалка і силу ніхто не застосовував. Ми не перекривали вхід ні до храму, ні до єпархіального управління. Єпископа та віруючих ніхто не чіпав, міліція стежила за правопорядком. Ми проголосили гасла та пішли».

Кожна зі сторін конфлікту має свою версію того, що насправді відбулося біля храму. Але як би там не було, наслідком події стало те, що новину про це широко розтиражували російські та проросійськи налаштовані засоби масової інформації, заявляючи про загрозу православ’ю в Сумах.

фото зі сайту Сумської єпархії УПЦ (МП)

фото зі сайту Сумської єпархії УПЦ (МП)
фото зі сайту Сумської єпархії УПЦ (МП)