На Сумщині священика засудили за сепаратизм

13.11.2014, 09:45
На Сумщині священика засудили за сепаратизм - фото 1
Обвинувачувальний вирок винесено за кримінальне правопорушення, передбачене статтею 110 Кримінального кодексу України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

exklusiv.gifОбвинувачувальний вирок винесено за кримінальне правопорушення, передбачене статтею 110 Кримінального кодексу України «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України».

Справу розглядав Ковпаківський районний суд міста Суми. В матеріалах справи сказано, що обвинувачений є священиком Сумської єпархії Української Православної Церкви (Московського Патріархату), одружений,  має двох неповнолітніх синів.  У єпархії  та в службі СБУ відмовилися назвати ім’я священика.

Суд встановив, що в травні-серпні  2014 року сумчанин був на боці прихильників так званих «ополченців» та закликав до входження Сумської області у «Новоросію», а також до збройного спротиву силам АТО та Національній гвардії України в східних регіонах України.

Серед доказів була вказана створена священиком сторінка у соціальній мережі «Вконтакте», де він закликав до змін меж території України, збирав допомогу сепаратистам на території Донецької і Луганської областей . Зокрема, наведена наступна фраза: «Кто знает, когда в Сумах собирается антимайдан ??? Сумы - Новороссия!!!».

«У такий спосіб обвинувачений вчинив дії, що виразилися у здійсненні публічних закликів та розповсюдженні матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 110 ч.1 КК України - посягання на територіальну цілісність і недоторканість України», - говориться у вироку.

Священик повністю визнав свою вину. Суд засудив його до позбавлення волі строком на три роки умовно із дворічним випробувальним терміном.

Разом з тим у Сумській єпархії Української Православної Церкви заявили, що засуджений не є їхнім священиком . «Ця особа заборонена у священнослужінні та не є штатним кліриком Сумської єпархії Української Православної Церкви», - сказано у спеціальній заяві прес-служби єпархії.

У заяві також наголошується: «Сумська єпархія Української Православної Церкви жодним чином не підтримує будь-яку діяльність, що може порушити цілісність нашої Української держави або допустити зовнішнє втручання, створити загрозу для співіснування людей із відмінними світоглядними позиціями. Також Сумська єпархія рішуче відкидає ідеї сепаратизму чи розділення нашої Батьківщини у будь-якому вигляді, закликає виявляти братерську та сестринську любов до співвітчизників, незважаючи на походження, мову, релігію, суспільно-політичні погляди тощо, розпалювання ненависті до людини через етнічні та релігійні відмінності вважає неприпустимими».