• Головна
  • Проекти
  • Бойовики на Донбасі захоплюють храми, викрадають віруючих: перелік безчинств...

Бойовики на Донбасі захоплюють храми, викрадають віруючих: перелік безчинств

15.10.2014, 12:52
Останні місяці у східних регіонах України представники так званих Донецької та Луганської “народних республік” продовжують релігійні переслідування.

Останні місяці у східних регіонах України представники так званих Донецької та Луганської “народних республік” продовжують релігійні переслідування. 

Проросійські бойовики і надалі планомірно захоплюють храми та молитовні будинки, роблячи нестерпні умови для сповідування релігії. Під загрозою цілеспрямованих викрадень, тортур і навіть вбивств знаходяться усі християне, які не належить до Московського патріархату. 
 
В наслідок обстрілів житлових кварталів руйнувань зазнають храми і культові будівлі, в тому числі УПЦ (МП), спричиняючи жертви серед мирного населення. 
 
Про це повідомляє Інститут релігійної свободи за результатами аналізу фактів серпня-вересня 2014 року. 
 
4 серпня  в результаті обстрілу Луганська загинув клірик Георгіївського храму УПЦ (МП) протоієрей Володимир Креслянський. Як відомо, у священика залишилися дружина і п’ятеро дітей. 
 
7 серпня в результаті прямого попадання артилерійського снаряду згорів Благовіщенський храм УПЦ (МП) в Горлівці Донецької області. На щастя, всі співробітники та відвідувачі храму залишилися живі. 
 
8 серпня у Донецьку під час обстрілу постраждав кафедральний собор УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці. Якповідомили місцеві греко-католики, снаряд влучив у церковне подвір’я – у результаті вибуху пошкоджено ворота. Вибухова хвиля також повибивала шибки у адміністративному приміщенні храму. Обійшлося без жертв – на момент артобстрілу людей на території собору не було. 
 
8 серпня в Донецьку терористи “Донецької народної республіки” (ДНР) захопили у полон двох протестантських пасторів – Валерія Якубенка та Олександра Хомченка. Останній був звинувачений у шпигунстві проти “ДНР”: його жорстоко побили і покарали п’ятю днями примусових робіт. 12 серпня пастор Олександр Хомченко був відпущений з полону терористів, а пастор Валерій Якубенко опинився на волі після доби допитів бойовиками. 
 
13 серпня представники “ДНР” відібрали будівлю Християнської Церкви «Слово життя» у місті Донецьку, чим позбавили віруючих Української Християнської Євангельської Церкви можливості проводити богослужіння та соціальну роботу на базі цього приміщення. 
 
14 серпня терористи обстріляли з системи залпового вогню «Град» мікрорайон Гладківка у Донецьку, в наслідок чого пошкодили храм великомученика Пантелеймона УПЦ (МП), де мешканці ховалися від обстрілу. 
 
“Ми розмовляли з о. Романом Смілевим з Донецька. Він сказав, що терористи обстріляли церкву великомученика Пантелеймона в Донецьку в районі Гладківка з артилерійського озброєння”, – повідомив представник антитерористичного центру Леонід Матюхін.

У ніч з 16 на 17 серпня в Свято-Петро-Павлівський храм УПЦ (МП) в селі Моспине Донецької області під час обстрілуснаряд з установки «Град» потрапив у храм, про що повідомив прес-секретар Донецької єпархії протоієрей Георгій Гуляєв. 

 
16 серпня в купол Соборної мечеті «Ахать-Джамі» в Донецьку влучив  артилерійський снаряд у результаті військового протистояння поблизу аеропорту. 
 
“Оскільки купол суцільнолитий, то, мабуть, доведеться міняти весь. Добре, що не обвалився, і добре, що не потрапили в мінарет. Якби звалився мінарет, то він би і купол проломив, і стіни”, – повідомив муфтій ДУМУ «Умма» Саїд Ісмагілов. 
 
23 серпня в результаті артилерійського обстрілу снаряд потрапив в храм Св. Іоанна Кронштадтського УПЦ (МП) у місті Кіровське Донецької області. Храм повністю зруйнований. Три людини загинуло, ще кілька постраждалих доставлені в лікарні з важкими травмами. 
 
За словами настоятеля храму протоієрея Георгія Циганова, обстріл стався під час недільного всеношної, близько 16:30. Співалося велике славослів'я, коли снаряд пробив дах в центрі будівлі і обрушив перекриття на людей, які молилися. 
 
25 серпня снаряд влучив в храм Св. Іоанна Кронштадського в районі Трудівських  на західній околиці Донецька. Донецька єпархія УПЦ (МП) повідомила, що попадання снаряда спричинило пожежу, внаслідок чого храм згорів повністю, з начинням і облаченням. На щастя, жертв не було. 
 
1 вересня в результаті артилерійського або мінометного обстрілу центру міста Єнакієве (Донецька область)постраждали будівля і територія церкви євангельських християн-баптистів “Світло Євангелія”. Як зазначив пастор церкви “Світло Євангелія” Леонід Малов, під час обстрілу в підвальному приміщенні храму знаходилися близько 15 осіб, серед яких були і діти. “Уже кілька тижнів на території храму живуть люди, які через постійні артобстрілів бояться ночувати в квартирах”, – повідомив пастор. 
 
Євангельські християни-баптисти (ЄХБ) узагальнили факти захоплення їх молитовних будинків проросійськими бойовиками у Луганській та Донецькій областях. Зокрема, станом на 23 вересня було захоплено та пошкоджено 10 храмів і молитовних будинків ЄХБ. 
 
У результаті обстрілів постраждали у Луганської області – Церква «Христа Спасителя» міста Лисичанськ, Церква «Відродження» міста Первомайськ, а у Донецькій області – Церква ЄХБ міста Іловайськ. 
 
Як зазначають в Всеукраїнському Союзі Церков ЄХБ, проросійські сепаратисти, взявши під свій контроль низку міст на сході України, одразу стали цікавитися діяльністю їхньої Церкви – перевіряли чи не співпрацюють християне-баптисти з офіційною українською владою та чи не переховують вони бійців «Правого сектора». 
 
Також бойовики самопроголошених “ЛНР” та “ДНР” без жодних підстав захопили майно церков ЄХБ: будівлю Церкви ЄХБ «Дім молитви для всіх народів» у місті Антрацит Луганської області, будівля Церкви МСЦ ЄХБ у місті Луганськ, будівлю Церкви ЄХБ «Віфанія» у Донецьку, будівлю церковної громади Братства незалежних церков і місій ЄХБ у Донецьку, будівлю Церкви «Оновлення» Союзу вільних церков ХВЄ у місті Красний Луч в Луганській області. 
 
27 вересня в місті Горлівці Донецької області в молитовний будинок Церкви адвентистів сьомого дня, де в цей час проводився обряд Причастя, увірвалися бойовики “ДНР”, озброєні автоматами. Вони перервали богослужіння і змусили людей розійтися. 
 
Пастору Сергію Литовченку наказали закрити приміщення церкви, примусили його сісти в одну з машин бойовиків і відвезли в невідомому напрямку. Як з’ясувалося, пастор живий і до цього часу знаходиться в полоні “ДНР”. 
 
Протягом серпня-вересня у місті Ровеньки Луганської області бойовики “ЛНР” відібрали у віруючих усі храми та молитовні будинки, які належали євангельським християнам. Про це Інституту релігійної свободи повідомив місцевий пастор. На запитання віруючих, коли культові споруди будуть повернуті законним власникам, сепаратисти відповіли, що отримали наказ згори припинити діяльність усіх церков, що не належать до Московського патріархату, а інших наказів поки не отримували. 

* * * 

Наведені вище факти свідчать про те, що з березня 2014 року Церкви на сході України, їх священнослужителі та віруючі, є об’єктами цілеспрямованих переслідувань з боку проросійських сепаратистів з метою залякування та повного припинення їх релігійної та доброчинної діяльності. Ідеологія самопроголошених “ДНР” і “ЛНР” виключає свободу віросповідання, проголошуючи єдиною можливою доктриною московську концепцію «Руського світу» на чолі з Російською православною церквою.