У Львові забудовники знесли частину шпиталю Шептицького

10.01.2014, 14:24
У Львові забудовники знесли частину шпиталю Шептицького - фото 1
У Львові на вул. Озаркевича, 4 10 січня «Інтергалбуд» загнав важку техніку і зруйнував пам’ятку архітектури та історії місцевого значення - найстарішу частину будівлі шпиталю митрополита Андрея Шептицького.

1300470-a.jpgУ Львові на вул. Озаркевича, 4 10 січня «Інтергалбуд» загнав важку техніку і зруйнував пам’ятку архітектури та історії місцевого значення - найстарішу частину будівлі шпиталю митрополита Андрея Шептицького. Мешканці довколишніх будинків викликали міліцію.

Як повідомив ZAXID.NET черговий інспектор «гарячої» телефонної лінії МВС міста, на місце вже виїхав наряд міліції та навіть керівництво Галицького райвідділу.

Однак замість того, щоб зупинити руйнацію пам’ятки, правоохоронці почали щось з’ясовувати з мешканцями вул. Шептицького, які мешкають трохи вище.

Руйнування зупинили журналісти та громадський діяч і пам’яткоохоронець Андрій Салюк.

«Коли я прийшов тут був тільки чоловік, який представився представником фірми-забудовника, але не надавав відповідних документів, кілька охоронців та чоловіків в спортивних костюмах. На територію мене не впускали. Нам заледве вдалось зупинити руйнацію. Там є дві споруди, і обидві занесені в реєстр пам’яток місцевого значення з 1986 року – нова лічниця, збудована в 1931 році, і споруда лічниці, яка датується кінцем 18 століття і саме з цієї споруди починався розвиток лічниці, яку започаткував митрополит Шептицький. Зруйнували одне крило саме цієї найдавнішої споруди», - розповів Андрій Салюк.

Він чекав начальника управління охорони історичної спадщини Львівської міської ради Лілію Онищенко, щоб зафіксувати факт знищення пам’ятки та разом вирішувати, що робити далі.

Сама ж Лілія Онищенко про сьогоднішній конфлікт дізналася від журналістів і теж відправилася на Озаркевича, 4. За її словами, фірма-забудовник дійсно вже отримала від Держархбудконтролю у Львівській області декларацію на початок будівництва і по проекту в них йде знос будівель. «Однак, які саме будівлі належить знести – треба дивитись по проекту», – сказала вона.