• Головна
  • Новини
  • У Луганську судили контрабандиста за спробу вивезти у Росію антикварні ікони...

У Луганську судили контрабандиста за спробу вивезти у Росію антикварні ікони

26.11.2013, 12:00
У Луганську судили контрабандиста за спробу вивезти у Росію антикварні ікони - фото 1
На Луганщині суд засудив контрабандиста, який намагався вивезти до Росії антикварні ікони, до 5 років позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання на 1 рік.

untitled-a-a.jpgНа Луганщині суд засудив контрабандиста, який намагався вивезти до Росії антикварні ікони, до 5 років позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання на 1 рік.

Про це «Луганськ.Коментарі» повідомила прес-служба управління Служби безпеки України в Луганській області.

Правопорушника затримали співробітники СБУ наприкінці вересня цього року. Експертиза підтвердила приналежність вилучених у нього 5 антикварних ікон до історико- культурних цінностей.

Вивезти твори іконопису до Росії громадянин України намагався на потязі «Луганськ - Москва». Під час проведення митного огляду в пункті пропуску «Лантратівка» Луганської митниці він приховав наявність предметів, що підлягають обов'язковому декларуванню. Але в його особистих речах оперативники СБУ виявили 5 старовинних ікон.

За словами правопорушника, ці твори мистецтва він нібито знайшов на горищі власного будинку і планував продати в Росії.

Проведена експертиза встановила, що ікони є справжніми витворами іконопису.

Дві з них - «Казанська Богоматір» та «Богоматір з немовлям Христом» - виготовлені на початку ХХ століття, інші - «Покров Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії» , «Христос Вседержитель» та ікона «Цар Царів і Господь пануючих» - датовані XIX століттям.

Всі вони мають культурну цінність, тому порядок їх вивезення за кордон регулюється Законом України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей». Вивіз цих предметів повинен обов'язково узгоджуватися з Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей через митний кордон України.

За фактом цього правопорушення слідчі Служби безпеки України провели досудове розслідування за ч.2 ст.15 та ч.1 ст.201 Кримінального кодексу України (замах на незаконне переміщення через митний кордон України культурних цінностей).

Троїцький районний суд Луганської області визнав громадянина України винним у вчиненні інкримінованих йому правопорушень і засудив до 5 років позбавлення волі з відстрочкою виконання покарання на 1 рік.

Старовинні ікони конфісковані в дохід держави і скоро поповнять експозицію одного з музеїв області.