Догналітам суд заборонив проводити акції в центрі Львова

11.11.2013, 11:28
Догналітам суд заборонив проводити акції в центрі Львова - фото 1
Львівський окружний адміністративний суд 8 листопада заборонив проведення заходів поблизу гарнізонного храму УГКЦ Петра і Павла (костелу Єзуїтів) 10 листопада. Однак ті заборону проігнорували.

Львівський окружний адміністративний суд 8 листопада заборонив проведення заходів поблизу гарнізонного храму УГКЦ Петра і Павла (костелу Єзуїтів) 10 листопада. Про це ZAXID.NET повідомив настоятель храму о. Степан Сус.

У рішенні суду йдеться про те, що Контемплятивно-адораційному монастирю сестер Василіянок під покровом св. Пророка Іллі, пов’язаного з групою Догнала, забороняється проводити в неділю масові заходи на території, прилеглій до храму костелу Єзуїтів на вул. Театральній, 11. Також суд заборонив проводити масові заходи місії «Центру військового капеланства» УГКЦ.

Догналіти.jpg

«Суд заборонив і догналівцям, і нам проводити масові заходи біля храму. Ми повинні з ними боротися, адже є багато обрядів, які можна проводити навколо церкви, але, на жаль, побачили, що це може завершитись бійкою», – додав о. Степан Сус.

Кількома днями раніше отець Сус оприлюднив відкрите звернення до мера Львова і депутатів міськради з проханням вжити заходів проти діяльності сектантів, які щонеділі збираються під найбільшою церквою у центрі Львова і провадять свої ритуали. У зверненні священик УГКЦ заявив про погрози його життю з боку догналітів.    

Позов про заборону масових заходів під колишнім костелом Єзуїтів подав виконком Львівської міськради. Як вказано в рішенні, причиною позову є те, що різні релігійні конфесії мають різне бачення історії становлення християнства, а тому можуть виникнути конфлікти і сутички. Нагадаємо, що 6 листопада догналіти провокували сутички під час релігійного заходу УГКЦ. 

Начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич пояснила, що суд може заборонити масовий захід із зазначенням точної дати, часу і місця проведення. За її словами, йдеться про неділю, коли в центрі перебуває багато львів’ян і туристів, а тому можуть навмисно провокуватися сутички. Гелена Пайонкевич пояснила, що заборону винесено відразу двом релігійним громадам, оскільки такою є модель судочинства. 

Однак, попри заборону суду, 10 листопада, громадська організація «Союз християнських матерів» Львівської області, яку пов’язують із догналітами, провела маніфестацію біля костелу Єзуїтів.

На запитання, чому правоохоронці не перешкоджають їм, ті відповіли, що є заявка на проведення заходу іншій організації. За їхніми словами, заборони проводити саме цій організації немає.

Під час прес-конференції, яка відбулася сьогодні, 11 листопада, у храмі Петра і Павла, настоятель о. Степан Сус оприлюднив звернення парафіян храму до міської влади Львова. У ньому парафіяни висловлюють своє обурення з приводу акцій групи Догнала під стінами храму. Вони запросили голову міста спільно помолитися на Літургії в неділю, об 11 год., саме тоді, коли під стінами проходять акції групи Догнала, щоб мер на собі відчув, як важко молитися у храмі на тлі гучномовців групи Догнала. 

Догналіти, які називають себе вірними Української Правовірної Греко-Католицької церкви (УПГКЦ), вимагають надати їм право оренди колишнього костелу Єзуїтів для проведення там своїх літургій. "Храм єзуїтів був в незаконний спосіб переданий у власність УГКЦ. Ми пропонуємо, щоб наша релігійна меншина могла його орендувати кожної неділі і свята на 2,5 години для служіння Св. Літургії", – йдеться у листі "Верховного Архієпископа" УПГКЦ Маркіяна Гітюка, надісланого на адресу голови ЛОДА, міського голови Львова та у ЗМІ. Гітюк також вимагає відкликати о. Степана Суса з посади настоятеля храму Петра і Павла.