• Головна
  • Новини
  • З католицького храму на Хмельниччині вкрали дарохранительницю з Пресвятими Дарами...

З католицького храму на Хмельниччині вкрали дарохранительницю з Пресвятими Дарами

08.10.2013, 12:08
З католицького храму на Хмельниччині вкрали дарохранительницю з Пресвятими Дарами - фото 1
У ніч з п’ятниці на суботу, 5 жовтня, невідомі вчинили святотатство у католицькому храмі в Маниківцях Хмельницької області.

Маниківці___s.jpgУ ніч з п’ятниці на суботу, 5 жовтня, невідомі вчинили святотатство у католицькому храмі в Маниківцях Хмельницької області.

Про це повідомляє сайт СREDO.

У церкві зірвали бічні двері, зі стіни вирвали дарохранительницю з Пресвятими Дарами та забрали гроші зі скарбничок. Також, як помітив настоятель парафії о. Олександр Просянюк, вандали збезчестили вівтар – порозливали на нього оливу.

На думку священика, це не була звичайна крадіжка, тому що хоча злодії і влаштували в сакристії безлад, проте коштовний літургійний посуд не забрали.

«Якби це було звичайне пограбування, то злодії не залишили би чаші й патени, які стояли на видному місці», – каже о. Олександр і додає, що Євхаристію вкрасти було непросто, тому що дарохранительниця була вмонтована у стіну. Спочатку її пробували відкрити, а коли не вийшло – вирвали повністю зі стіни.

На думку настоятеля парафії, багато що вказує на те, що пограбування мало ритуальний характер, і що це не була лише крадіжка заради наживи.

«Нещодавно ми встановили ще один хрест на в’їзді у село, на урочистості було дуже багато людей, було гарне свято», – розповів священик. З іншого боку села теж встановлено хрест. Також в центрі селища стоїть освячена фігурка Матері Божої. Сатана бунтується проти всього доброго, що діється в парафії, в селі, – вважає о. Олександр.

Справою зайнялася міліція, проте винних наразі не знайшли. Варто зазначити, що подібна справа у Жмеринці досі не розкрита. А в Кам'янці-Подільському правоохоронці знайшли злодія, який викрив Пресвяті Дари разом з дарохранительницею. Це безробітний 20-річний чоловік, що живе у тому ж районі, що й храм. Церкву він пограбував заради наживи.

Тимчасом місцеві католики у Маниківцях возносять до Бога молитви перепрошення за скоєне святотатство. У суботу та неділю у храмі була відправлена Служба з проханням про прощення за цей гріх. Крім того, традиційний щоденний Розарій у жовтні парафія молитиметься у намірах перепрошення Бога за профанацію. Настоятель закликав усіх парафіян посповідатися та прийняти Причастя у цьому намірі.

Довідка: Село Маниківці на Хмельниччині вважається католицьким. Серед тисячі мешканців майже половина – практикуючі католики. Православні й ті, хто не ходить до жодної церкви, ставляться до католиків з повагою. Завдяки проекту «Нова організація та євангелізація парафії», який уже декілька років тут реалізовується, миряни беруть активну участь у житті парафії. Вже декілька років настоятелем парафії Пресвятого Серця Ісуса служить молодий священик о. Олександр Просянюк.