• Головна
  • Новини
  • Єврейські організації різко засудили демонтаж у Харкові меморіальної дошки Юрію Шевельову...

Єврейські організації різко засудили демонтаж у Харкові меморіальної дошки Юрію Шевельову

01.10.2013, 11:48
Асоціація єврейських організацій та общин (ВААД) та Конґрес національних громад України вважають, що рішення харківської влади підриває спроби побудувати сучасну українську націю.

Асоціація єврейських організацій та общин (ВААД) та Конґрес національних громад України піддали різкій критиці дії влади Харкова, рішенням якої розбито меморіальну дошку видатному українському науковцю Юрію Шевельову, а відтак, як сказано у документі, «здійснено акт вандалізму, леґітимізованого владою».

У заяві сказано, що Юрія Шевельова, професора Гарвардського і Колумбійського університетів США, члена НАН України, президента Української вільної академії наук у США, члена Американського лінгвістичного товариства, Польського інституту мистецтв і науки в США, почесного доктора Альбертського і Лундського університетів, Харківського національного університету ім. В. Каразіна, Національного університету «Києво-Могилянська академія», лауреата Шевченківської премії, «піддано хамському і нецивілізованому суду людей, чиїми ідеалами є комуністичні розправи з інакодумцями».

«Шевельов, батьки якого походили з шляхетних московських родин етнічних німців, став гордістю і славою України в світі. Саме це так «непокоїть» харківських українофобів, що намагаються звинуватити людину недосяжного для них рівня у колаборації, не розуміючи того, що вже зрозумів і чому дав оцінку цивілізований світ – «духовної» єдності нацистів і комуністів», – йдеться у заяві ВААДу.

Асоціація єврейських організацій та общин (ВААД) та Конґрес національних громад України вважають, що рішення харківської влади підриває спроби побудувати сучасну українську націю, що пишалася б усіма видатними українцями, незалежно від їхнього етнічного походження, політичного вибору та країни проживання.