На Полтавщині щороку грабують одну-дві церкви

25.09.2013, 09:41
Найчастіше із церков крадуть ікони, прикраси, забирають скриньки з пожертвами, але там зазвичай дрібні суми грошей. Великих у церквах не тримають. Ними розпоряджаються священики або старости.

На Полтавщині грабують одну-дві церкви на рік. Найчастіше із церков крадуть ікони, прикраси, забирають скриньки з пожертвами, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Газету по-українськи .

На церкві мікрорайону Заяр у Гадячі звели позолочену баню. Гроші на неї взяв у кредит настоятель Успенського собору протоієрей 52-річний Ігор Цебенко. Декілька тижнів тому з його будинку вкрали 10 тис. грн, зібрані гадячанами на будівництво. Крадіїв досі не знайшли.

— Того дня було свято Серафима Саровського. Додому повернувся близько четвертої дня. Хату перевернули догори ногами, шафи переламані валялися серед кімнат, — згадує протоієрей. — Там зберігав портфель із грошима для церкви. Було 10 тисяч, то люди назбирали.

Злодії залізли через вікно на другому поверсі.

— Ночувати в хаті побоялися, пішли до сусідів, — продовжує отець Ігор. — Тієї ж ночі ледь не пограбували церкву. Хтось поламав нижній замок, а верхній не зміг відкрити. Держава нічого не виділяє, будувати й утримувати на людські копійки важко. Та я все одно добудую храм.

Два місяці тому в Полтаві із храму Усіх Святих чоловік виніс 2 тисячі гривень. Вихопив гроші з рук жінки, яка продавала свічки. Грабіжників знаходять за кілька днів.

На Полтавщині грабують одну-дві церкви на рік. Найчастіше із церков крадуть ікони, прикраси, забирають скриньки з пожертвами, але там зазвичай дрібні суми грошей. Великих у церквах не тримають. Ними розпоряджаються священики або старости.