• Головна
  • Новини
  • Ситуація у Врадіївці – лише один із симптомів, що проявився, – архиєпископ УПЦ (МП) Августин...

Ситуація у Врадіївці – лише один із симптомів, що проявився, – архиєпископ УПЦ (МП) Августин

06.07.2013, 12:02
Ситуація у Врадіївці – лише один із симптомів, що проявився, – архиєпископ УПЦ (МП) Августин - фото 1
Ось уже кілька днів громадськість шокована трагедією, що сталася у Врадіївці. Ситуацію прокоментував голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовим формуваннями України архиєпископ Августин (Маркевич).

Августин.jpgОсь уже кілька днів громадськість шокована трагедією, що сталася у Врадіївці. Ситуацію прокоментував "Православію в Україні" голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовим формуваннями України архиєпископ Августин (Маркевич).

За його словами, такі ситуації в нашій країні, на жаль, не поодинокі. І проблема не в окремо взятому міністерстві, це – трагедія нашого суспільства. Ситуація у Врадіївці – лише один із симптомів, що проявився.

«Коли людський організм хворий, …треба лікувати весь організм, не лише вживати антимікробні засоби, а й все робити для зміцнення імунної системи організму. Правоохоронні органи – це якраз і є імунна система державного організму, де Президент – голова, всі інші відомства і структури  – відповідні органи, зокрема, фінанси – кровоносна система, а правоохоронні органи – імунна, яка захищає, береже здоровий стан організму. Коли ж імунна система вражається, перестає належно працювати, то організм гине, як правило, поступово. Для України сьогодні це є реальною загрозою», – наголошує владика.

Архиєпископ Августин не прихильник звільнення у цьому випадку Міністра внутрішніх справ: «Коли дехто з політиків говорить, що потрібно зняти Міністра внутрішніх справ, хочеться зауважити: до чого тут міністр? Коли йти таким шляхом, то треба кожного єпископа, в єпархії якого виявився негідний священик, знімати з кафедри. Президентові будь-якої країни, який призначав на посаду людину, а вона скоїла злочин, оголошувати імпічмент. І дуже неприємно, коли деякі політики на таких жахливих темах намагаються заробити бонуси, покращити свій імідж», – говорить представник УПЦ (МП).

Архиєпископ Августин не прихильник також грузинського варіанту: «Хтось пропонує грузинський варіант, але ми сьогодні бачимо, що не все так просто, а потім, така люстрація у масштабах України – це взагалі утопія! А от переатестація – це реальна і потрібна справа. Але щоб вирішити проблему цілковито і назавжди – необхідно лікувати і виховувати суспільство».

Він вважає, що довічне ув’язнення для таких перевертнів має бути безальтернативним. Тоді кожен офіцер буде думати про наслідки, перш ніж чинити щось, негідне його честі.

За словами владики Августина, не можна усіх суддів вважати негідними, але  проблеми є, а головна полягає у вибірковості правосуддя. «Люди вкрай обурились у цій ситуації через те, що не вірять у справедливість, не вірять, що наша судова система покарає винних. Чому? Бо бачать, що відбувається у нашій Державі: одного карають за злочин згідно із законом, а іншого, який має протекцію, за таке ж  –  засуджують умовно чи взагалі виправдовують. Через те народ не довіряє слідству та судам. Нехай 90% працівників правоохоронних органів, зокрема, міліціонерів, будуть порядними, чесними, сумлінними людьми, але в прокуратурі і судах знайдуться нечесні і неправдиві, то правоохоронну систему оздоровити неможливо! Тому до суддів, прокурорів мають бути найбільш жорсткі вимоги. Їх поставили блюстителями, наглядачами за законністю і справедливістю, а якщо вони не відповідають займаним посадам, то про що можна говорити?», – наголошує архиєпископ Августин.