Справа з викраденням монахинь - спроба нанести удар по Митрополиту Володимиру, - журналістка Катерина Щоткіна

Справа з викраденням монахинь - спроба нанести удар по Митрополиту Володимиру, - журналістка Катерина Щоткіна - фото 1
П'яту добу після початку скандалу із викраденням двох черниць УПЦ (МП) продовжує утримуватися від коментарів з цього приводу.

П'яту добу після початку скандалу із викраденням двох черниць УПЦ (МП) продовжує утримуватися від коментарів з цього приводу.

За повідомленням ТСН, на ранкову службу у Покровському монастирі зазвичай приходить настоятелька, але після викрадення та повернення її тут не видно. Матушки Калісфенії (Шамайло) не бачили навіть сестри. Біля входу цілодобово чергує міліція. Матушку охороняють – чи то від повторного викрадення, чи то від уваги сторонніх.

Від журналістів нині ховають не лише головних героїнь цієї історії. Вся Церква демонструє абсолютну закритість. Протягом п'яти діб від початку скандалу Церква не надала жодного офіційного коментаря чи роз'яснення. А протягом останніх кількох днів телефони духовенства та прес-служби митрополії для репортерів – вимкнені.

Архиєпископ Олександр (Драбинко), якого напередодні допитували в суді як свідка у справі, пообіцяв дати прес-конференцію, але до журналістів так і не вийшов.

Журналістка Катерина Щоткіна, яка пише про церковні справи, пояснила, що хоча внутрішня ситуація в УПЦ (МП) останніми місяцями стабілізувалася, різних груп впливу там – десятки. А справа з викраденням монахинь виглядає як спроба нанести удар по Митрополиту Володимиру.

"Так це виглядає, оскільки архиєпископ Олександр - його довірена особа, людина, яка дуже близько до нього стоїть, кому він дуже довіряє", - сказала Щоткіна, зауваживши, що за кожним із діючих осіб у Церкві стоять у тому числі й інтереси світських кіл.

Жоден з церковних експертів, з якими офіційно чи неофіційно спілкувалася ТСН, так і не озвучив реальної причини скандалу.

"Є різні версії, в тому числі версія такої майстерної провокації", - зауважив теолог Юрій Чорноморець.

Та все ж він впевнений, що удару завдали не по Митрополиту Володимиру: його авторитет настільки міцний, що зашкодити йому важко. Усе, що сталося, – це справа політиків.

Зараз церковники проводять власне розслідування викрадення монахинь. Нібито, вже є дві основні версії того, кому та навіщо був потрібен цей скандал. За власною інформацією ТСН, до Києва з'їжджаються представники вищого духовенства.