• Головна
  • Новини
  • Міліція закриває очі на поранення двох монахинь у cтолиці, - римо-католики...

Міліція закриває очі на поранення двох монахинь у cтолиці, - римо-католики

19.04.2013, 16:32
Міліція закриває очі на поранення двох монахинь у cтолиці, - римо-католики - фото 1
Українські римо-католики звернулися до правоохоронців із закликом докласти усіх зусиль, щоби належно розслідувати інцидент навколо храму св. Франциска Асизького у Києві, на Оболоні.

exklusiv.gifУкраїнські римо-католики звернулися до правоохоронців із закликом докласти усіх зусиль, щоби належно розслідувати інцидент навколо храму св. Франциска Асизького у Києві, на Оболоні.

Прес-конференція щодо будівництва храму РКЦПро це йшлося на сьогоднішній прес-конференції, яку провели єпископ-ординарій РКЦ в Україні Петро Мальчук, єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Станіслав Широкорадюк, настоятель парафії святого Франциска о.Франциск Ботвін та прес-секретар Провінції св. Архангела Михаїла Ордену менших братів (францисканців) в Україні о. Патрик Оліх.

Представники РКЦ нагадали, що 16 квітня ввечері на будівництві католицького храму з пневматичної зброї невідомі стріляли в людей, які у той час молилися. Одній монашці куля влучила у руку, іншій – сестрі Розалії Мушинській – в обличчя. На місце пригоди одразу виклали «швидку» та міліцію. 19 квітня с. Розалію прооперували, медики видалили кулю. Не зважаючи на явні ознаки криміналу, правоохоронці поширили заяву, в якій звели стрілянину просто до дрібного хуліганства.

«17 квітня у ЗМІ з’явилася заява прес-служби МВС, у якій стверджувалося, що насправді нічого такого там не сталося. Журналістам міліціонери повідомили про дрібне хуліганство, зазначивши, що біля храму не було жодних пострілів», – сказав о. Патрик Оліх.

Такий поворот подій у римо-католиків викликав здивування.

«Як можна робити заяву до завершення медичного обстеження потерпілої. Бо рентген та інші меддослідження у м’яких тканинах обличчя сестри виявили залізні предмети. Лише сьогодні, 19 квітня, у с Розалії видалили кулі. На фото можна помітити їх», – висловив здивування священнослужитель.

«Факт стрілянини вважаємо незаперечним. Це підтверджує висновок медичного огляду. Тому будь-які заяви міліціонерів, зроблені до цього часу, вважаємо такими, що не мають жодних підстав. Звертаємося до правоохоронних органів Києва докласти усіх зусиль для того, щоби боронити безпеку громадян і реагувати на подібні порушення закону», – додав він.

Речник монахів-францисканців повідомив, що вони нині призупинили будівництво храму та запропонували мешканцям прилеглих будинків створити спеціальну групу для переговорів, аби зняти напругу та дійти законним шляхом до згоди.

«Ми відкидаємо будь-яку форму насилля чи словесного, чи фізичного. Ми хочемо лише захисту наших прав на власне місце культу, яке було нам надано згідно з законодавством України. Ми розуміємо, що деякі мешканці прилеглих будинків можуть мати свої вимоги, ми розуміємо їхні почуття, але й наша громада також має відповідні права. Тому вирішення труднощів повинно проходити виключно в рамках закону і в атмосфері взаємної поваги», – наголосив священнослужитель.

Римо-католики також зазначили, що інцидент навколо будівництва храму св. Франциска Асизького у Києві викликав значний резонанс у релігійних колах України. Свої співчуття з приводу поранення монахині, стурбованість та слова підтримки висловили митрополит Луганський Митрофан (Юрчук), Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) та Апостольський нунцій в Україні Едвард Томас Ґаліксон.