Злодії з Молодови обікрали низку українських церков

08.11.2012, 10:35
Злодії з Молодови обікрали низку українських церков - фото 1
На Рівненщині два мешканці Молодови обікрали дві церкви у маленьких селах, які не мали жодних заходів безпеки. Правоохоронці, які їх затримали і допитали, схиляються до думки, що на совісті «гастролерів» лежать й інші крадіжки з храмів області.

888889.jpgНа Рівненщині два мешканці Молодови обікрали дві церкви у маленьких селах, які не мали жодних заходів безпеки. Правоохоронці, які їх затримали і допитали, схиляються до думки, що на совісті «гастролерів» лежать й інші крадіжки з храмів області.

Як інформує УНН з посиланням на прес-службу МВС в Рівненській області, близько опівночі селом промайнула автівка. Зробивши кілька поворотів із вимкненим світлом фар, зупинилась неподалік одного із будинків. Це і викликало підозру у місцевого сільського голови Сергія Кадебського, який ще не спав.

"Оскільки авто не тутешнє, я вирішив взяти на підмогу своїх товаришів та перевірити, куди могли б податись "нічні візитери", — розповів Сергій Кадебський, голова Бухарівської сільської ради. — Відчиненими виявились ворота церкви, що і викликало підозру".

У світлі ліхтарика вдалось помітити, що бокові двері храму зняті із завіс та лежать неподалік входу. Зрозумівши умисел приїжджих, чоловіки одразу вирішили оточити територію церкви. Однак, шелест у кущах за огорожею території свідчив, що зловмисники уже накивали п’ятами. Тоді місцеві мешканці негайно повідомили до міліції та взялись розшукувати втікачів.

Буквально за півгодини жителі села не спали. Правоохоронці прочісували прилеглу територію. Як з’ясувалось, один із зловмисників пробіг понад чотири кілометри полем до автодороги. Там, зупинив перше авто, яке просувалось у нічній пітьмі. Благаючи про допомогу, він ускочив у автівку, яка зупинилась. За кермом автомобіля перебував начальник Острозького міськвідділу Валерій Самчук, який і "доправив" втікача за адресою.

А місцеві мешканці, тим часом, "тримали в облозі" автомобіль зловмисників. Від безвиході, за якийсь час напарник "везунчика" вийшов до власного авто, щоб здатись добровільно. Крадіями виявились 53 – річний та 45 – річний Олександри, жителі ближнього зарубіжжя. Громадяни Молдови вояжували територією України у пошуках легкої наживи. Сьогодні правоохоронці встановили причетність "кримінального дуету" до крадіжки у ще одному храмі сусіднього села. На початку жовтня чоловіки викрали звідти церковну чашу для причастя та Євангеліє.

Окрім того, затриманих підозрюють у вчинені низки інших крадіжок із церков на території України. Слідчими Острозького міськвідділу УМВС України в Рівненській області порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 185 (Крадіжка) та за фактом замаху на крадіжку за частиною 3 статті 15, частиною 3 статті 185 (Замах на крадіжку) Кримінального кодексу України.

"Завдяки своєчасно наданій інформації, злагодженим діям працівників Острозького міськвідділу та громадськості, громадян Молдови, які намагалися вчинити крадіжку із храму, вдалось затримати", — сказав начальник УМВС України в Рівненській області Василь Лазутко.