Патріарх Кирил присоромив монахів за надмірну розкіш

22.09.2016, 14:07
Патріарх Кирил присоромив монахів за надмірну розкіш - фото 1
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило розкритикував настоятелів і настоятельок монастирів за прагнення до розкоші і комфорту.

7fbf9.jpg-dddd.jpgПатріарх Московський і всієї Русі Кирило розкритикував настоятелів і настоятельок монастирів за прагнення до розкоші і комфорту.

"Я був ініціатором того, щоб кожен ігумен і ігуменя отримали жезл (символ духовної влади - ред). Але мені в голову не могло прийти, що ігумени і ігумені ці жезли перетворять в патріарші, багато прикрасять, хрест зверху поставлять. Я не благословляв такі жезли. У вас повинен бути простий ігуменський жезл, без жодних прикрас, ювелірних брязкалець і без хреста нагорі, тому що це символ архиєрейського служіння ", - цитує слова Патріарха Інтерфакс-релігія, сказані ним у четвер на зустрічі з керівниками монастирів Російської Церкви в храмі Христа Спасителя.

"Тому, коли ви зараз приїдете до себе додому, перше, що ви зробите, це замовте прості дерев'яні палиці зразок того, який був у руках святителя Петра, митрополита Московського", - зазначив він.

Як підкреслив Патріарх, духовна влада спирається на духовний авторитет. "Ні духовного авторитету у ігумена або ігумені - немає і влади", - сказав він.

За словами Предстоятеля, настоятелям та намісникам монастирів слід більше думати про аскетичний подвиг, а не про комфортні побутові умови.

Я не можу уявити собі, щоб спосіб життя древніх отців і матерів, які створювали обителі, радикально відрізнявся від способу життя простих ченців і черниць. Це дуже ясно потрібно усім зрозуміти. А якщо немає розуміння, не потрібно ставати ігуменом і ігуменею", - заявив він.

Нагадаємо, що громадські активісти та ЗМІ неодноразово закидували Патріарху Кирилу, що сам він веде, м’яко кажучи, далеко не аскетичний спосіб життя.