• Головна
  • Новини
  • Християнські Церкви України моляться за людей, які живуть з ВІЛ...

Християнські Церкви України моляться за людей, які живуть з ВІЛ

25.05.2016, 09:55
Християнські Церкви України моляться за людей, які живуть з ВІЛ - фото 1
У Києві відкрили міжконфесійний центр духовно-психологічної підтримки людей з ВІЛ/СНІД та іншими захворюваннями: «Будинок Марфи і Марії»

IMG_3344.JPG24 травня 2016 на території клініки ВІЛ-інфекції Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського відкрито Центр духовно-психологічного супроводу хронічно хворих людей «Будинок Марфи і Марії».

«Будинок Марфи і Марії» було створено як центр духовно-психологічної підтримки людей, які мають важкі хронічні інфекційні захворювання (ВІЛ/СНІД, хронічні гепатити та інші), їхніх близьких і спеціалістів, які працюють у цій сфері.

Під час церемонії відкриття відбулася спільна молитва представників п’яти конфесій. Молитву читали: Патріарший намісник, голова Синодального управління у справах духовної освіти митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній; Голова Синодального відділу соціального служіння та благодійності УПЦ КП, архиєпископ Донецький і Маріупольський, керуючий Донецькою єпархією Сергій Горобцов; заступник Голови Синодального відділу соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату, Виконавчий секретар комісії з питань соціального служіння при Всеукраїнській Раді Церков та Релігійних Організацій, Голова Правління ГО «ЕЛЕОС-УКРАЇНА» священик Сергій Дмитрієв; керівник відділу соціального служіння УГКЦ священик Андрій Нагірняк; Єпископ Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України Серге Машевські, отець Анатолій, Римо-Католицька Церква України та служитель Церкви «Скинія» Володимир Брагарник. 

8.jpg

Як йдеться у повідомленні офіційного сайту ГО "ЕЛЕОС-УКРАЇНА", спільною молитвою представники різних конфесій продемонстрували толерантність, підтримку і неупередженість щодо людей, які живуть з ВІЛ, що відображає позицію Всеукраїнської Ради Церков та Релігійних Організацій у питаннях протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.

«Сьогодні ми справді зібралися на цьому місці, щоб спільно засвідчити представниками різних Церков і конфесій України про те, що ми опікуємося і в подальшому будемо духовно опікуватися тими людьми, які уражені інфекційними хворобами.

На жаль, у нашому суспільстві склалося певне негативне ставлення до таких людей. Ми як Церква покликані духовно опікуватися і проявляти свою любов до таких людей, які по-особливому потребують нашої уваги. Ми в цьому напрямку працюємо вже тривалий час, але сьогодні це історичний момент, коли ми відкриваємо цей духовний центр, де кожен матиме можливість духовно прилучитись і отримати пораду від того пастиря, яку Церкву він відвідує» – відзначив митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.

IMG_3391.JPG

«Найперше вітаю всіх представників християнських конфесій з цією приємною подією. Ще три дні тому я мав невеличкий сумнів, але сьогодні я бачу реальні діла Бога. Також радий бути сьогодні з Вами. Також вітаю колег з ВРЦіРО, мерію міста Києва, бо у нас в черговий раз випала можливість бути присутніми на відкритті місця, яке є повністю воодушевленне екуменічним духом і молитвами всіх наших різних релігій. І також особлива подяка Синодальному відділу солціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату "Елеос-Україна" і Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві, які зробили все це, що перед нами», - відзначив пан Яцек Тишко, Директор ЮНЕЙДС в Україні.

"Велика честь для мене бути на відкритті цього духовного центру, бо він покаже шану до людей. Лікувати можна тіло, але також треба й лікувати душу, бо людина вона складається не лише з тіла. Для того потрібна ця допомога хворим, ослабленим та тим, які мають потребу виходу зі своїх скорбот і їм потрібна духовна підтримка. Дуже вдячний за цю ініціативу ВРЦіРО, що цей центр побудований. Цінності європейські - це поставити кожну людину в центрі уваги – це найкращий потенціал нашого суспільства. Також дуже радий вітати такі перші заходи "Елеос-Україна". Карітас, який в Римо-Католицькій Церкві всі ми знаємо і які тим самим принципом мотивовані, щоб нести допомогу. Я впевнений, що "Елеос-Україна" буде великою частиною суспільного життя Українського і між людської солідарності.  З боку Європейського союзу Україна може розраховувати на допомогу професійну, експертну так і фінансову у різних своїх напрямках і формуваннях, але перше, що важливо, щоб ця активність виходила зсередини українського суспільства. Дуже вдячний за надану можливість бути у Вас і привітати Вас із відкриттям цього центру " - сказав слова привітання Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

«Те, що Церква відкрито висловила свою підтримку ВІЛ позитивним людям сьогодні – значний здобуток у нашій спільній боротьбі з ВІЛ-інфекцією в Україні. А якщо до цього додати  100% лікування усіх інфікованих ВІЛ АРВ-терапією, що зробить їх кров абсолютно безпечною для усіх, то ми зможемо зупинити епідемію СНІДу в Україні назавжди», – зазначив Дмитро Шерембей, Голова Координаційної ради ВБО «Мережа ЛЖВ».

«Подолання стигми і дискримінації по відношенню до людей, які живуть з ВІЛ - є запорукою прогресу у відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції та однією з головних вимог глобальної ініціативи Fast Track Cities, до якої приєдналось місто Київ. Тому, Київська державна адміністрація щиро вітає спільну ініціативу християнських церков України та відкриття у Києві Центру духовно-психологічного супроводу хронічно хворих людей», –  прокоментував  Микола Поворозник, заступник Голови Київської міської державної адміністрації.

«Відкриття Центру духовно-психологічного супроводу хронічно хворих людей є початком розбудови системи медичного капеланства в Україні, яке включатиме підготовку та навчання священиків особливостям роботи у медичних закладах», - сказав отець Сергій Дмитрієв під час церемонії.

Створення та відкриття центру стало можливим завдяки зусиллям та фінансовій підтримці ГО "ЕЛЕОС-УКРАЇНА", УПЦ Київського Патріархату, НЄЛЦУ а також, партнерам ВБО «Мережа ЛЖВ», ЮНЕЙДС в Україні та Фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД».