• Головна
  • Новини
  • Кардинал Любомир (Гузар): Священики повинні постійно нагадувати, що корупція – це гріх...

Кардинал Любомир (Гузар): Священики повинні постійно нагадувати, що корупція – це гріх

30.03.2016, 11:45
Кардинал Любомир (Гузар): Священики повинні постійно нагадувати, що корупція – це гріх - фото 1
Українські священнослужителі повинні виховувати громадянина, давати йому моральні орієнтири і на проповідях систематично повторювати, що корупція це гріх.

948733.gif-7.gifУкраїнські священнослужителі повинні виховувати громадянина, давати йому моральні орієнтири і на проповідях систематично повторювати, що корупція це гріх.

Про це у інтерв’ю "Фактам" розповів Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар).

«Одним з елементів, завдяки якому Польща так швидко інтегрувалася в ЄС, було те, що їх Церква часто і послідовно проповідувала, як повинен вести себе віруюча людина. Моє враження, що у нас цього мало. Іноді і католики, і православні, і протестанти щось роблять в цьому напрямку. Але я вважаю, що про ту ж корупцію як про гріх потрібно повторювати на проповідях систематично», - сказав він.

«Хтось повинен почати це робити - виховувати громадянина, давати йому моральні орієнтири, лікувати його духовні хвороби», - додав Блаженніший Любомир.

Екс-Глава УГКЦ також зазначив, в Україні немає справжніх державних мужів, а вся наша політика перетворилася у великий бізнес, через що і виникає корупція.

«Україна стільки років перебувала під різними окупаціями: російської, австрійської, польської, німецької, більшовицької ... 25 років тому ми несподівано стали незалежною державою. Але державні мужі - не гриби в лісі. Їм потрібен час, щоб вирости, потрібно суспільство, умови, в яких вони можуть розвиватися», - зауважив єрарх.

«Начебто не перший рік живемо не за радянської влади, але чомусь досі впевнені: все повинно прийти до нас зверху, від держави. А ті, хто при владі, вважають, що народ - це дурні, яких треба використовувати і тримати десь далеко внизу. Що б не думали у владі, народ не дурний - він показав це на Майдані. Проблема в тому, що він залишився без духовного керівництва. Ми живемо у великій політичній і духовну порожнечу. І це наша трагедія», - заявив Блаженніший Любомир.

«Що ми можемо вдіяти? Людина необов'язково повинна бути проти когось. Треба бути «над» протиріччями, потрібно щосили намагатися знати, розуміти, вимагати, але при цьому не судити, не скаржитися. Адже недовіра - одна з форм критики. У нас це дуже популярно: плакатися замість того, щоб братися за роботу. Якщо почати працювати, менше буде песимізму, тому що людина побачить, що він може багато доброго зробити, навіть виходячи з тих скромних можливостей, які у нього є. А так, виходить, що народ захоплюється волонтерами замість того, щоб допомагати. Захоплюватися - це добре, але не можна тільки захоплюватися, треба ще й самому діяти. Робити добро - для цього немає перешкод. Крім власних лінощів», - наголосив Архиєпископ-емерит Любомир (Гузар).