• Головна
  • Новини
  • Капелана УГКЦ нагороджено Орденом “Народний Герой України”...

Капелана УГКЦ нагороджено Орденом “Народний Герой України”

05.06.2015, 11:21
Капелана УГКЦ нагороджено Орденом “Народний Герой України” - фото 1
У Національному заповіднику “Софія Київська”4 червня відбулося нагородження Орденом “Народний Герой України” 23-х великих українців – військових, волонтерів, медиків, капеланів. Вісьмох з них на сьогоднішній день вже немає в живих.

04-06-15.gif-f.gifУ Національному заповіднику “Софія Київська”4 червня відбулося нагородження Орденом “Народний Герой України” 23-х великих українців – військових, волонтерів, медиків, капеланів. Вісьмох з них на сьогоднішній день вже немає в живих.

“Народний Герой України” – недержавна нагорода. Ідея її встановлення належить журналісту Андрію Боєчку. У соцмережі він запропонував читачам скласти список осіб, які є достойними звання «Народного Героя України». Комісію з нагородження було вибрано за тим же принципом – довіра людей.

Серед нагороджених – о. Андрій Зелінський, ТІ, що вже рік душпастирює в гарячих точках зони АТО, відбуваючи тривалі ротації на сході України.

“Це дуже важлива нагорода для нас як для військових капеланів УГКЦ, – розповідає о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. – Отець Андрій – один з перших капеланів, що зголосилися до душпастирства в зоні АТО. Ще 10 років тому семінаристом Андрій Зелінський переступив поріг Академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного у Львові. Відтоді священик не покидав справи військового капеланства. В особі о. Андрія Зелінського, який отримав сьогодні орден “Народний Герой України”, українці визнали діяльність усіх капеланів, що служать нашим військовим на сході України”.

Орден “Народний Герой України” вилитий із срібла, яке організаторам надали понад 300 людей з 16 країн світу.

Герої отримали відзнаку, до якої також входить пластикова картка з винагородою в сумі 1000 грн. та монета Нацбанку “Революція Гідності”. Нагороджені отримали путівку на двотижневий відпочинок у санаторії на Закарпатті. Усі ресурси, на які було здійснено цей проект – благодійні. Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, відпочинкові бази запропонували свої послуги для реабілітації військовослужбовців та волонтерів безкоштовно.

“Багато чиновників з Міноборони запитують, яке право ми маємо виготовляти ордени, – веде мову Андрій Боєчко. – І я завжди їм відповідав: “Якщо народ має право годувати армію, одягати і взувати її, лікувати і споряджати – тоді ми маємо повне право і нагороджувати».