• Головна
  • Новини
  • У Львові біля Матері Божої встановили фігуру. Церква дозволів не давала...

У Львові біля Матері Божої встановили фігуру. Церква дозволів не давала

14.08.2014, 15:31
У Львові біля Матері Божої встановили фігуру. Церква дозволів не давала - фото 1

У середу, 13 серпня, у центрі Львова біля скульптури Матері Божої з’явилось щось незрозуміле – фігура, яку встановили без будь-яких погоджень та дозволів, без відома Львівської міськради. Кітчеву скульптуру, що є втіленням несмаку, тут же обступила група людей, обклала квітами й влаштувала молебень.

statuja_hrystos8838-(1)-s.jpgУ середу, 13 серпня, у центрі Львова біля скульптури Матері Божої з’явилось щось незрозуміле – фігура, яку встановили без будь-яких погоджень та дозволів, без відома Львівської міськради. Кітчеву скульптуру, що є втіленням несмаку, тут же обступила група людей, обклала квітами й влаштувала молебень.

У соцмережах вже активно обговорюють несподівану появу дивної фігури та що саме це є, припускаючи, що тут не обійшлось без догналітів, або, як вони самі себе називають, вірних Української правовірної греко-католицької церкви.

Сьогодні вранці біля цього «дива», яке розмістили між скульптурою Матері Божої та Розп’яттям, кореспондент IA ZIK побачив з десяток людей, які читали молитви. На запитання, що це за фігура і звідки вона взялась, одна з жінок, яка назвалась сестрою Софією, розповіла: це є «Серце Христове», її привезли з Івано-Франківщини. Зі слів жінки, фігуру возять містами України і моляться до неї. «Возять мужчини», які, зазначила сестра Софія, належать до греко-католицької церкви. На уточнення, чи йдеться про правовірну греко-католицьку церкву, вона відповіла, що так. Натомість, заперечила причетність до «догналітів»: «Ні-ні, «догнали» – то є само собою. А це є католицька церква. Ми є правовірні».

На запитання, для чого цю фігуру возять Україною, сестра Софія повідомила: «Щоб війни не було, щоб був мир і згода між країнами – Росією та Україною». Вона також додала, що вони – за припинення АТО: «Та ж всі проти, хто хоче війни?».

Інші жінки, які молились біля цієї фігури, називали її «Отцем небесним». Вони також назвались правовірними греко-католиками.

Сестра Софія впевнено додала, що ця фігура простоїть у Львові два-три тижні. Сьогодні о 19.00 тут, з її слів, «буде повно людей – на дев’ятниці».

Як з’ясувалось, чималеньку за розмірами скульптуру у центрі Львова встановили самовільно. Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко у коментрі IA ZIK повідомила, що управління не надавало жодних дозволів на її встановлення. З її слів, ніхто за дозволами й не звертався. Зараз, зазначила чиновниця, вони з’ясовуватимуть, хто причетний до цього. Наразі в управлінні такої інформації немає.

«Поки що знаю те саме, що й ви. Бачила фігуру. Аби встановлювати щось на території громадського простору, потрібно обговорити це з громадськістю й отримати всі дозволи. Що це таке – чи це пам’ятник, чи це мала архітектурна форма, як це трактувати… Дозволів ніяких немає. Якась група людей просто встановила собі. Очевидно, таке їхнє бачення. Але це не є бачення міської громади в цілому», – підкреслила Лілія Онищенко.

Водночас, вона додала: «Питання є дуже складне. За законодавством, мали б бути відповідні дозволи, а тоді вже можна встановлювати. Якщо немає – потрібно демонтувати. Але, як я прочитала в Інтернеті, ця фігура вже освячена. Тобто, є такий метод встановлення хрестів, коли їх ставлять, освячують, нікого не питаючись. Тому це досить складна процедура. З’ясовуватимемо, хто це зробив», – підсумувала чиновниця.

Прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ о. Павло Дроздяк у коментарі IA ZIK, своєю чергою, розповів, до митрополита і архієпископа Львівського УГКЦ Владики Ігоря (Возьняка) раніше надійшло звернення від громадської організації «Християнська Україна» з метою встановлення та освячення скульптури, яка би могла їздити містами України і бути символом єднання, молитви за мир і спокій.

«Владика Ігор написав резолюцію, що він цю думку передає на розгляд богословської комісії. До сьогодні відповіді цієї комісії немає. Відповідно, жодних погоджень від УГКЦ на таку акцію не було», – зазначив о. Павло Дроздяк.

Він також додав, що між містом та церквою домовлено про те, що будь-яке встановлення подібних речей - хрестів, меморіальних дошок, фігур у Львові - вимагає благословення митрополита Львівського, яке він дає виключно після погодження містом. А таких погоджень немає. Відповідно, УГКЦ немає жодного відношення до самовільно встановленої фігури в центрі міста.

Прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ закликав бути пильними і не піддаватися на провокації.

Нагадаємо, у прес-службі Львівської архиєпархії УГКЦ заявили, що на Галичині активізувалася агітаційна діяльність сектантського угруповання догналітів (які називають себе вірними Української правовірної греко-католицької церкви (УПГКЦ), – ред.), яке напередодні Майдану 2013-2014 закликало Росію та Білорусію ввести в Україну війська під виглядом миротворців.

«В часі Майдану це угруповання неодноразово створювало конфліктні ситуації виразного політичного характеру. Наразі надходить інформація, що ці особи розгорнули серед населення Галичини агітаційну роботу з метою дискредитації боротьби нашого народу та проти проведення на східних теренах України АТО, – йдеться у повідомленні Львівської архиєпархії УГКЦ. – В особливий спосіб є викривлене представлення УГКЦ, яку догналівська пропаганда в унісон з пропагандою Кремля звинувачує в розпалюванні війни».

«Вважаємо за необхідне звернути увагу українського загалу на деструктивні й небезпечні для українського суспільства дії адептів догналівської секти, які можуть спровокувати заворушення та неспокій в Галичині. Закликаємо вірних не брати участі у заходах, які можуть містити християнську символіку, але не відповідають духу нашої церкви, адже зорієнтовані на провокування чергових конфліктів, – закликають у Львівській архиєпархії УГКЦ.