• Головна
  • Новини
  • Дві вершини Грузії названо в честь Андрея Шептицького та Степана Бандери...

Дві вершини Грузії названо в честь Андрея Шептицького та Степана Бандери

04.11.2013, 11:23
Дві вершини Грузії названо в честь Андрея Шептицького та Степана Бандери - фото 1
До цього вершини імен не мали.

Під час засідання сесії Львівської міської ради 24 жовтня секретар ради Василь Павлюк вручив подяку від громади Львова керівнику альпіністської група "Екстрим" Мар'яну Нищуку. Той разом із іншими альпіністами підкорив багато гірських вершин і  назвав їх  іменами видатних українців.

29 липня 2012 група українських альпіністів на чолі з Мар'яном Нищуком у рамках акції "Герої України — на вершинах світу" підкорила безіменну вершину в Грузії в районі містечка Казбегі і назвала її ім'ям Степана Бандери. Гору заввишки 4 272 м протягом 3 днів підкорювали 3 львів'ян (Орест Когут, Андрій Солтис, Мар'ян Нищук) і тернополянин Юрій Курило. Після підйому українці залишили там капсулу, меморіальну дошку "Степан Бандера — герой України" та червоно-чорний прапор. Гора заввишки 4272 метри. Цього року альпіністи піднялися на ще один безіменний шпиль. Цю гору заввишки 4380 метрів назвали іменем Андрея Шептицького.

Грузія.jpg

"Ці вершини були незайманими, ми залишили свої пам'ятні знаки першими. У нас є свої герої, іменами яких треба називати вершини. У Грузії імена цих людей відомі, особливо всі знають Степана Бандеру. Є певні формальності, які треба виконати при присвоєнні назви вершини. Цього року їхня влада це все оформить офіційно, я зустрічався з грузинським президентом, він нас підтримав.  На усіх картах світу буде вказана нова назва. На цей час є шпиль "Україна" у горах Киргизії та шпиль Тараса Шевченка на Кавказі. Планую сходження на третю гору також у Грузії у серпні наступного року. Буде ціла штурмова група у складі українських, грузинських та польських альпіністів. Це гора 5 рівня складності, тобто дуже серйозного. Назва вже є - це буде ім'я Івана Павла II. Саме наступного року його канонізують", - каже 50-річний альпініст Мар'ян Нищук.

Як повідомив Василь Павлюк, секретар міськради Львова, рада грузинського міста Казбегі надіслала підтвердження про те, що ці вершини таки будуть названі іменами українських героїв. Про це інформує «Католицький оглядач».