• Головна
  • Новини
  • Клірика УПЦ (МП) обурили хрестики та імітація священичого облачення на пляшках «Кагору»...

Клірика УПЦ (МП) обурили хрестики та імітація священичого облачення на пляшках «Кагору»

30.05.2013, 11:02
Клірика УПЦ (МП) обурили хрестики та імітація священичого облачення на пляшках «Кагору» - фото 1
Протоєрей Сергій Бегашов, клірик УПЦ (МП) із Запорізької області, оприлюднив у Живому журналі фотографії, зроблені в місцевому магазині, який належить підприємцю-меценату Запорізької єпархії УПЦ (МП).

1369821989_1-h.jpgПротоєрей Сергій Бегашов, клірик УПЦ (МП) із Запорізької області, оприлюднив у Живому журналі фотографії, зроблені в місцевому магазині, який належить підприємцю-меценату Запорізької єпархії УПЦ (МП).

Священикові не сподобалося ноу-хау у просуванні товару: до пляшок вина прикріплені дерев'яні хрестики на мотузочці, а також золотиста стрічка, що імітує облачення священнослужителів, повідомляє портал "Релігія в Україні".

"Ці фотографії зроблені в магазині кавалера Ордена Георгія Побідоносця першого ступеня Володимира Вагоровського. Не думаю, що з хрестами обійдуться благоговійно. Я вже зовсім мовчу про те, що це ритуальна атрибутика і продавати її слід у храмах. Так само я мовчу про те, що стрічечка для священичого облачення і натільний хрест не здатні утримати алкоголіка від надмірного вживання спиртного. Але ось що я хочу запитати: який повинен бути величини хрест, щоб його зневажання визнавалося Церквою за блюзнірство? Я не можу зрозуміти, чому у багатьох починає серце боліти тільки тоді, коли їх серцям дозволяють хворіти? Чи не подвійні це стандарти?", - запитує священнослужитель УПЦ (МП).

Читачі журналу о. Сергія Бегашова помітили, що пляшки "нагадують єпископів на Богослужінні". "А єпитрахиль на пляшці, це як?", - запитує Дмитро Вайсбурд, бакалавр Свято-Філаретівського богословського інституту РПЦ. "Взагалі, це не єпитрахиль, а омофор ..." - уточнює о. Сергій, ретельно розглядаючи пляшки.

Очевидно, йдеться про супермаркет «Амстор» - торговельної мережі магазинів у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Полтавській і Миколаївській областях. Співвласником групи «Амстор» є Володимир Вагоровський, що займає 96 місце в рейтингу найбагатших людей України за 2012 рік. У 2011 році архієпископ Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука (Коваленко) нагородив благодійника єпархії Володимира Вагоровського церковним орденом Георгія Побідоносця І ступеня, подякувавши меценату за "наполегливу працю на благо Святої Православної Церкви, побажавши йому духовного зростання і Божого благословення у всіх його благих справах і починаннях".

Виробником сумнівного товару є холдинг Imperial Vin ("Імперія вин"), офіси якого знаходяться у Москві та Республіці Молдова. Як виявилося, у цього виробника в асортименті є ціла колекція вин з церковною атрибутикою - серії "Душа монаха", "Кагор", "Монастирське молдавське". Вина останньої серії освячені митрополитом Кишинівським і всієї Молдови Володимиром, постійним членом Синоду Російської Православної Церкви.

1369821997_snimok-2013-05-29-130915.jpg

Нагадаємо, раніше митрополит Донецький Іларіон (Шукало) письмово благословив італійську компанію Tibaldi на випуск розкішних аксесуарів, присвячених православ'ю (ручки та письмові інструменти з зображенням ликів святих, ролери Our Father («Отче наш»), запонки «Серафим» і інш.)