• Головна
  • Новини
  • Християни закликають Росію повернути віруючим молитовний будинок в Бахчисараї...

Християни закликають Росію повернути віруючим молитовний будинок в Бахчисараї

13.12.2016, 09:04
Християни віри євангельської та інші віруючі України висловили протест проти дій окупаційної влади Росії в місті Бахчисарай, АР Крим, де місцевій церкві ХВЄ «Голос надії» заборонили проводити богослужіння у власній будівлі.

Християни віри євангельської та інші віруючі України висловили протест проти дій окупаційної влади Росії в місті Бахчисарай, АР Крим, де місцевій церкві ХВЄ «Голос надії» заборонили проводити богослужіння у власній будівлі.

Мирний протест відбувся 12 грудня перед Посольством Російської Федерації в Києві за участі віруючих Церкви християн віри євангельської України, до складу якої входить громада в Бахчисараї, повідомляє Інститут релігійної свободи.

"Місцева влада з серпня 2016 року постійно висувала різного роду вимоги від ФСБ, прокуратури, пожежних служб (щось відремонтувати, зняти табличку з назвою церкви і біблійним текстом з будівлі і т.д.) керівництву громади, а 2 грудня прийшло розпорядження про «неможливість експлуатації житлового приміщення»", – заявив Старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко в своєму письмовому зверненні до представників РФ.

У такий спосіб російська влада заборонила Церкві християн віри євангельської «Голос надії» використовувати для здійснення богослужінь та іншої діяльності власну будівлю за адресою вул. Ракицького 29 в місті Бахчисараї, яким громада володіє на праві приватної власності.

За словами організатора акції пастора Рустама Фатуллаєва, українські християни схвильовані такими діями кримської влади і закликають своїх російських одновірців не мовчати, дивлячись на це беззаконня. Церковна громада ХВЄ в Бахчисараї, що заснована понад 10 років тому на підставі законодавства України, до цього не відчувала жодних обмежень свого права на свободу віросповідання, здійснюючі духовну та благодійну діяльність в місті.

Віруючі також допомагають малозабезпеченим сім'ям, людям без житла, здійснюютьдушпастирське служіння в тюрмах. Зусиллями Церкви «Голос надії» створено і функціонують в АР Крим два реабілітаційні центри для нарко- та алкозалежних, результатами роботи яких є конкретні приклади повернення залежних до нормального, повноцінного життя.

У своєму зверненні до тимчасового повіреного у справах Росії в Україні Сергія Торопова українські віруючі закликали російську владу відновити порушені права євангельських християн в Бахчисараї.

Солідарність з переслідуваними християнами Криму проявили також священнослужителі інших церков, які взяли участь у мітингу, зокрема Української Християнської євангельської Церкви (УХЄЦ) та Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ).

Старший єпископ УХЄЦ Леонід Падун, який через релігійні переслідування був змушений виїхати з захопленого проросійськими бойовиками Донецька, розповів, що подібні релігійні гоніння досі відчувають євангельські християни в зоні бойових дій на Сході України.

 На початку 2016 року атаку з боку окупаційної влади пережила також парафія УГКЦ у Донецьку, біля храму якої сепаратисти організували мітинг, сповнений закликів до ненавистіта релігійної ворожнечі проти греко-католиків.

Нагадаємо, що нещодавно проросійські сепаратисти незаконно конфіскували молитовний будинок Церкви адвентистів сьомого дня в Горлівці Донецької області.

Як повідомляв ІРС, у вересні 2015 року місія ОБСЄ зафіксувала системні та цілеспрямовані порушення фундаментальних прав і свобод в Криму, в тому числі свободи совісті та віросповідання.