• Головна
  • Новини
  • У Кримській єпаріхї УПЦ (МП) радіють, що «повернулися додому, до Росії»...

У Кримській єпаріхї УПЦ (МП) радіють, що «повернулися додому, до Росії»

18.11.2016, 11:25
У Кримській єпаріхї УПЦ (МП) радіють, що «повернулися додому, до Росії» - фото 1

Під час окупації Криму мешканці півострова «показали всій Росії гідний приклад патріотизму та духовності» і тепер «жодні санкції не завадять їм разом зі всієї країною здолати економічні труднощі» — з такою заявою 16 листопада 2016 року під час пленарного засідання на початку регіональних Різдвяних освітніх читань «Крим. Уроки століття. 1917 — 2017» у Сімферополі виступив протоєрей Олександр Якушечкін

Якушечкін.jpgПід час окупації Криму мешканці півострова «показали всій Росії гідний приклад патріотизму та духовності» і тепер «жодні санкції не завадять їм разом зі всієї країною здолати економічні труднощі» — з такою заявою 16 листопада 2016 року під час пленарного засідання на початку регіональних Різдвяних освітніх читань «Крим. Уроки століття. 1917 — 2017» у Сімферополі виступив протоєрей Олександр Якушечкін, секретар Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ (МП), настоятель Петропавлівського кафедрального собору, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт єпархії.

Крим_МП.jpgПід час виступу за благословенням митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря та у його присутності о. Олександр промовив у доповіді, яка була присвячена питанню виховання юних кримчан як патріотів: «Зовсім нещодавно кримські педагоги були змушені всерйоз обговорювати сумнівні гасла, виплекані далеко від нашої Вітчизни, а також доводилося «викручуватися» й вигадувати виправдання, чому в кримських школах досі розмовляють російською, не святкують день народження ОУН-УПА, а в класах нема портретів таких одіозних героїв як Степан Бандера та Роман Шухевич. Але настав 2014 рік, і ми зробили свій історичний вибір. Сталося те, про що багато хто і мріяти не міг. Ми повернулися додому».

Як йдеться у повідомленні сайту «Релігія в Україні», заяви священика про те, що в кримських школах за часів української влади перешкоджали спілкуванню російською мовою, нав’язували святкувати день народження ОУН-УПА, а в класах вимагали розвішувати портрети Степана Бандери та Романа Шухевича виглядають фантастичними, оскільки такі вимоги відсутні в рекомендаціях органів Міносвіти для шкіл України, тим більше для Автономної Республіки Крим. З наведеної заяви священика більш-менш правдоподібною виглядає рекомендація вчителям шкіл спілкуватися на роботі державною (тобто українською) мовою, але в АР Крим, так само як в інших російськомовних областях України, з огляду на місцеве законодавство і практику ця рекомендація виконувалася лише у школах з українською мовою навчання.

Проте священик продовжував: «Нам всім довелося зіштовхнутися з низкою труднощів під час інтеграції економічної, політичної та соціальних сфер нашого краю до російського простору. Але не помилюся, що ці перепони кримчани долають з оптимізмом, усвідомлюючи головне: ми вдома, ми в Росії!».

Також о. Олександр Якушечкін назвав духовно-моральне та патріотичне виховання кримських дітей і молоді «стратегічним питанням нашого виживання як країни і як народу» та «питанням національної безпеки».

Того ж дня на сторінці «голови Криму» Сергія Аксьонова у Facebook з'явилася заява про те, що «уряд Республіки Крим» і надалі сприятиме педагогам півострова, а також Сімферопольській і Кримській єпархії УПЦ (МП) в об'єднанні зусиль громадянського суспільства, державних інститутів та Церкви з метою «якомога більшої любові до Росії» та «віддавання їй сил, щоб вона стала сильнішою і успішнішою».