• Головна
  • Новини
  • Нові вибори в Україні можуть усіх затопити хвилею популізму, - Патріарх УГКЦ...

Нові вибори в Україні можуть усіх затопити хвилею популізму, - Патріарх УГКЦ

20.05.2016, 12:15
Нові вибори в Україні можуть усіх затопити хвилею популізму, - Патріарх УГКЦ - фото 1
Якби в Україні зараз вирішили провести вибори, то це б призвело до того, що популізм нас просто б затопив і знищив. Тому обачливі інтелектуали вважають, що не варто йти на цей ризик.

01.jpg-3333.jpgЯкби в Україні зараз вирішили провести вибори, то це б призвело до того, що популізм нас просто б затопив і знищив. Тому обачливі інтелектуали вважають, що не варто йти на цей ризик.

Таку думку висловив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженіший Святослав в інтерв’ю італійському виданню «SettimanaNews», повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Слід визнати, що протестні настрої існують і досі виявляються в різних заходах. Але, на мою думку, виходити на вулиці зараз не доречно. Саме тому ми започаткували Національний форум, щоб скерувати цю суспільну енергію в конструктивне русло. У часи Майдану Церкви вийшли на вулиці разом з народом. Зараз усі говорять, що Україну накриває хвиля популізму. Нові вибори призвели б до того, що цей популізм нас просто б затопив і знищив. Більш обачливі інтелектуали вважають, що не варто йти на цей ризик», – вважає Предстоятель.

Глава УГКЦ розповів, що разом із Патріархом Філаретом вони започаткувалиНаціональний форум «Трансформація України», який отримує дедалі більший кредит довіри. Він має певні аналогії із польською «Солідарністю» і, властиво, є закликом до солідарності.

«Багато людей відгукнулися позитивно на цей заклик, беручи на себе деякі обов’язки. Ми створили наглядову раду, до якої не входять політики. Учасниками є віруючі різних конфесій і релігій, а також невіруючі. Цікаво, що до групи розробників Форуму увійшов також Голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, який добре знає історію «Солідарності». Представники західних урядів також побачили в цьому Форумі гідного та розумного співрозмовника. Вони розуміють, що люди при владі будуть лише певний час, а потім їх замінять, натомість Церкви залишаться», – розповів Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав зазначив, що засідання цього Форуму відбуваються раз на квартал і на них також запрошують представників неурядових організацій. «Як було і на Майдані, люди організовуються спонтанно, за власною ініціативою. Ми маємо лише запропонувати їм можливість познайомитися і діяти разом», – пояснив він.

«Нас надихнула «Солідарність». Ми хочемо створити спільний проект європейської країни і дати життя новому суспільному договорові. Майже рік ані політики, ані влада не хотіли нас слухати. Але тепер керманичі розуміють, що для того, аби мати довір’я народу, їм потрібно прийняти і втілити цей проект. За останні два місяці і Президент, і представники нового Уряду помітили цей проект і розпочали діалог із нашою групою. Нещодавно один із членів наглядової ради був призначений на посаду міністра культури. Люди нарешті зрозуміли, що не існує «доброго царя» і що майбутнє нашої країни залежить не від світових потуг, не від доброти чи злоби політиків, а від нашого внеску», – розповів Блаженніший Святослав.