• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: Росію чекає доля гітлерівської Німеччини...

Патріарх Філарет: Росію чекає доля гітлерівської Німеччини

01.04.2016, 11:41
Патріарх Філарет: Росію чекає доля гітлерівської Німеччини - фото 1

Глава Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарх Філарет вважає, що війна на Донбасі – це покарання за безбожництво й інші гріхи. На його переконання, російський агресор за вторгнення в Україну буде покараний Богом, як це свого часу сталося з гітлерівською Німеччиною

Глава Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарх Філарет вважає, що війна на Донбасі – це покарання за безбожництво й інші гріхи. На його переконання, російський агресор за вторгнення в Україну буде покараний Богом, як це свого часу сталося з гітлерівською Німеччиною. Про це заявив Патріарх Філарет в інтерв’ю Апостроф, інформує IA ZIK.

Філарет-w.jpg

«Бог допустив агресора – Росію – зайти на Донбас, де цей агресор вбивав і вбиває людей. Весь світ є свідком того, як з Росії завозилося страшна зброя для знищення людей – «Гради», «Смерчі», «Урагани». Але і цього агресора Господь покарає, як Бог покарав за агресію Німеччини. Гітлер сам себе застрелив, Німеччина була розділена, страждала після закінчення Другої світової війни, довго страждала. Так Господь і цього російського агресора свого часу також покарає, тому що гріх не може залишитися безкарним», – говорить Патріарх Філарет.

«Сьогодні люди більше страждають на сході України, а не на заході. А чому? Тому що там безбожників набагато більше, ніж на заході. Якщо вони не покаються і не звернуться до Бога, то і страждання триватимуть, як триває і приносить страждання хвороба, якщо її не лікувати. Там проживає так званий пролетаріат, люди, яких виховали в безбожництві і які цей атеїзм зберігають. Храми будують на сході, особливо на Донбасі, побудовано багато храмів, але в храми люди не ходять, не живуть згідно з Божим законом. На Донбасі проживали 75 млн і, здавалося б, все храми повинні бути заповнені, але вони майже порожні. Люди повинні звернутися до Бога – і тоді Господь миттєво все змінить.

Не хочу сказати, що на Донбасі всі безбожники, а на заході – всі віруючі. Ні! Але і досвід, і соціологічні опитування показують, що на сході безбожників більше, ніж віруючих. А через це страждають всі. Як і в Радянському Союзі через войовничого безбожництва, яке насаджувалося владою, страждав весь народ. Я це знаю з власного досвіду, бо сам народився і виріс на Донбасі. І в дитинстві був таким же. Але коли прийшла війна (з фашистською Німеччиною, – ред.), тоді через страждання багато звернулися до Бога, храми відкрилися, люди просили допомоги – і Господь допоміг дати відсіч агресору і перемогти в тій війні.

Тому що Гітлер теж був злочинцем, агресором, але Господь допустив, щоб цей агресор захопив майже третину Радянського Союзу. Так само Господь допустив, щоб іудейський народ потрапив в вавилонський полон. Ассірійці здолали євреїв тоді, коли останні відкинули справжнього Бога і стали поклонятися ідолам. Так і Гітлеру Бог дозволив принести важкі страждання нашим народам, але коли люди почали каятися, Бог допоміг Гітлера перемогти.

Так і зараз Бог допустив агресора до Криму. І в Криму люди зараз живуть набагато гірше, ніж жили, коли були в складі України», – зазначив Філарет.

На думку владики, через війну сотні тисяч віруючих сьогодні переходять з Московського патріархату в Київський. Ці люди розчаровані тим, що УПЦ МП підтримує Росію.

«Війна, яка триває на сході України, спонукає віруючих Московського патріархату переходити в Київський патріархат, і Київський патріархат зростає. Віруючі залишають Московський патріархат, тому що розчаровані тим, що ця церква підтримує Росію, а не Україну. Наприклад, в Києві у Володимирський собор, Михайлівський собор, інші наші храми з Московського Патріархату перейшли десятки тисяч віруючих. Це відбувається по всій Україні. Люди масово переходять не парафіями, а переходять в окремо», – підсумував Глава УПЦ КП.